Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, der er placeret under Økonomiudvalget, skal bl.a. styrke den lokale borgerinddragelse og nærdemokrati samt være dialogpartner til alle stående udvalg og landsbylaug. De øvrige formål er beskrevet i nedenstående:
Udvalget består af fem byråds-medlemmer og syv frivillige landsbyrepræsentanter samt direktør og afdelingslederen fra forvaltningen med landdistriktskoordinatoren som sekretær. Se listen over politikere, frivillige og ansatte i forvaltningen:
Modellen viser, hvorledes landdistriktsområdet er organiseret i landsbylaug, det frivillige Landsbyforum og det politiske §17 stk. 4 udvalg. Disse “spilleregler” er opstillet for at øge dialogen, forbedre sam-arbejdet samt “løfte på tværs” og skabe udvikling i landdistrikterne.
Det er byrådets vision, at landsbyerne er levende og eftertragtede bomiljøer med en lokalforankring i Sønderborg Kommune. Livskvaliteten er høj og sammenholdet stærkt med aktiviteter og fysiske mødesteder.
Her finder du alle dagsordener og referater fra Sønderborg Kommunes politiske udvalg, samt råd og nævn. Du kan abonnere på dagsordener og referater og blive tippet på mail. Klik ind og læs mere.
For at sikre synlighed har det politiske udvalg siden 2016 finansieret deltagel-sen ved Folkemøderne på Bornholm for frivillige bestyrelsesmedlemmer i landsbylaugene og Landsbyforum. Sønder- borg er aktivt i “Landdistrikternes Telt”
“Udvikling af hele kommunen – både land og by – ligger mig meget på sinde, for at skabe en kommune i balance, hvor borgerne kan bo, arbejde og leve det gode liv”, udtaler Charlotte Riis Engelbrecht”. Det er højt prioriteret at skabe gode levevilkår, arbejdspladser og vækst i landdistrikterne”.
“Landsbyforum er bindeled mellem lokalsamfundene og sparringspartner med udvalget. Vores vigtigste formål er at fremme dialogen og samarbejdet mellem landsbylaugene”, udtaler Agnes Nielsen. “Resultaterne herfra er omdrejningspunktet for udvalgets indsatser.”
Sønderborg er B-medlem i Landdistrikternes Fælles-råd. Organisationen er prak-tisk ekspert i at samle, dele og kommunikere viden og erfaring til gavn for land-distrikterne. Målet er at skabe et Danmark i Balance, hvor alle dele af landet er præget af vækst og udvik-ling, med udgangspunkt i et decentralt Danmark.
Byrådet har i perioden 2017-2020 afsat 750.000 kr. til mellemfinansiering af projekter, der får udbe-talt tildelt eksterne støt-temidler efter projektet er afsluttet. Her kan f.eks. være tale om LAG- midler eller 20% af midlerne fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje.
Der er af byrådet afsat 1 mio. kr. pr. år til projekter, der er beskrevet i lands-byernes lokale udviklings-planer. Formålet er, at støtte op om en tidlig indsats overfor konkrete initiativer, der fremmer udviklingen i landdistrik-terne i Sønderborg Kommune.
Byrådet har afsat 250.000 kr. pr. år til pro-jekter, der støtter udval-gets egne for-projekter og forundersøgelser af potentielle projekter, der skaber merværdi og vækst i landdistrikterne i henhold til indsatsområ-derne. Kun udvalget kan søge støtte her.
Udvalget har et årligt driftsbudget på ca. 440.000 kr., der skal bidrage til at skabe udvikling på land-distriktsområdet. Derudover er ansat personer i Sekretariat for landdistrikter, der fysisk understøtter indsatserne
Sønderborg Kommune har udarbejdet en landskabs-analyse, hvor vi har samlet viden ind om vores landskaber i kommunen. Vi vil gerne skabe nogle rammer for land-skabet, der beskytter de vær-dier, vi bliver enige om at vær-ne om, og som giver flere muligheder for at benytte landskabet til udvikling inden for især turisme og bosætning.
Her finder du Kommuneplan, der blev vedtaget af byrådet den 18. december 2019. Denne indeholder byrådets mål, retningslinjer og rammer for udviklingen i Sønderborg Kommune. Under “Emner og Redegørelser” ses strategien for Landdistrikterne.