Besøg fra Japan den 3. september 2024

Yoshiko Tsuruta, Professor,Ph.D, Department of Architecture, National Institute of Technology, Gifu College in Kamimakuwa, Motosu-city, har sammen med sin dygtige tolk, Yukiko Sawada Petersen besøgt landsbyerne i Sønderborg, for at hente viden til sine studier i planlægning i landdistrikterne.

 

Program:

 

Kl. 9.00 Velkomst og præsentation

 

Michael Beck, formand Kværs-Tørsbøl-Snurom Landsbyråd og Tom Hartvig Nielsen, formand for udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, bød velkommen og præsenterede området og den organisatoriske model for samarbejde på tværs mellem landsbyerne, forvaltningen og politikerne i Sønderborg kommune.

 

Niels Peter Nielsen, formand i Mobilitetsforeningen og tidligere medlem af både Landsbyforum og Landdistriktsudvalget supplerede med præsentation af de initiativer, som landsbyerne tager på tværs – f.eks. mobilitetsindsatserne.

 

 

Niels Peter Nielsen, Tom Hartvig Nielsen og Yukiko Sawada Petersen, tolk.

Kværs-Tørsbøl-Snurom:

I hjertet mellem Sønderborg, Aabenraa og Flensborg finder du trekløver-landsbyerne Kværs, Tørsbøl og Snurom, der ligger tæt på den kongelige handelsby Gråsten. Området har store visioner for den lokale udvikling og er altid i gang med både store og små projekter, der skal fremme bosætning, familie- og foreningsliv samt udvikling af erhverv i området.

Områdets aktive idrætsfriskole, de tilhørende moderne haller samt det helt nye forsamlingshus er samlingssted for landsbyernes indbyggere i alle aldre. Her er der både et meget aktivt foreningsmiljø, perfekte rammer for sportslig udfoldelse, møder og aktiviteter i foreninger og klubber samt ikke mindst hyggelige sociale aktiviteter af forskellig karakter. I Kværs ligger kirken med sit fritstående klokketårn og en stenpark med store sten, der blev bragt hertil med de enorme ismasser under seneste istid.

Kværs-Tørsbøl-Snurom har et driftigt erhvervsliv, og et af Sønderborg kommunes industriområder ligger her. Men først og fremmest ligger landsbyerne naturskønt i et morænelandskab formet af istiden. Her kan der opleves et meget kuperet terræn, hedelandskab og flyvesand, grænsende til et område med fuglereservat og statsskovene ved Gråsten. Her er der rig mulighed for at vandre og cykle i naturen.

Idrætsfriskolen i Kværs tilbyder klassetrin op til 9. klasse samt børnehave og SFO. Skolen har en meget aktiv støttekreds, der afholder aktiviteter og skaffer midler til skolens og elevernes videre udvikling. Se præsentationsvideoen HER.

 

”Sønderborg-modellen”

Siden 2007 har Sønderborg Kommune hentet inspiration til øget nærdemokrati på landdistriktsområdet gennem New Public Governance, da denne styringsform vægter spredning af magten gennem en deliberativ demokratiforståelse.

Den organisatoriske ramme om et formelt samarbejde mellem landsbysamfund, forvaltning og politikere kaldes ”Sønderborg-modellen”. Her samarbejder 37 Landsbylaug (landsbyorganer) med Landsbyforum (et frivilligt forum for laugene) og det politiske udvalg for Bæredygtighed og Landdistrikter (UBL), mens Sekretariat for landdistrikter understøtter landsbylaugene samt det politiske udvalg.

Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter (UBL) understøtter og fremmer samarbejdet.

Et Landsbylaug er en almennyttig forening med en demokratisk valgt bestyrelse, der er anerkendt af borgerne i et geografisk afgrænset område på op til 1000 indbyggere. Lauget tager sig af de opgaver, der vedrører områdets udvikling, og som er skrevet ind i foreningsvedtægterne. Derudover fungerer det som talerør over for Kommunen i forbindelse med den generelle udvikling af området.

Landsbyforum er et frivilligt, partipolitisk uafhængigt bindeled mellem landsbylaugene, og har sæde i dét til enhver tid gældende politiske udvalg, der er ansvarlig for landdistriktsområdet i Sønderborg Kommune. Medlemmerne er repræsentanter fra hvert laug, der mødes hvert kvartal. De har valgt en bestyrelse på fem personer. Sekretariatet er facilitator og sekretær, og i Landsbyforum deles idéer, erfaringer, informationer og igangsættes fælles projekter på tværs af alle landsbylaug.

Byrådet spiller en vigtig rolle i organiseringen på landdistriktsområdet. Politikerne har siden 2007 prioriteret landdistrikterne med et ”§17 stk. 4 udvalg”. I ”Bekendtgørelse af lov om kommunernes styrelse” står i §17 stk. 4, at en kommunalbestyrelse kan nedsætte et særligt udvalg, der skal varetage, udføre eller rådgive de stående udvalg. Udvalget kan højst bestå i fire år indtil næste kommunevalg. Herefter skal det nedlægges eller etableres igen.

 

Styringstrekanten – se HER:

Arbejdsmetoden ”styringstrekanten” sikrer sammenhæng mellem byrådets vision og strategi, kommuneplan, lokalplan, politikker og handleplaner. Vi inviterer en fagperson fra Plan-afdelingen til at fortælle nærmere om mulighederne i Plan-loven for at udvikle landdistrikterne.

Med ændringen af planloven i juni 2017 har kommunerne fået mulighed for at udpege to omdannelseslandsbyer i kommuneplanen hvert fjerde år. Denne mulighed har Sønderborg Kommune ikke benyttet sig af, og kan uddybe hvorfor.

Definition af ”omdannelseslandsby”: En omdannelseslandsby skal omfatte en landsby i landzone i områder med befolkningsmæssig tilbagegang. I en omdannelseslandsby kan der gives videre rammer for dels en ny og udvidet afgrænsning af landsbyen dels rammer for et begrænset antal byggemuligheder. Omdannelseslandsbyer er særligt tiltænkt de landsbyer, der har omkringliggende stedbundne kvaliteter, som eksempelvis udsigt over marker, adgang til skov, en ådal eller andre naturområder.

Michael Beck, de to japanske gæster og Niels Peter Nielsen.

Kl. 11.30 Lokal frokost rundvisning

Vi spiste frokost og besøgte steder og aktiviteter i lokalområdet, der er skabt på grund af et stærkt samarbejde på tværs mellem landsbyernes borgere og foreninger, og med forvaltningen og politikerne som aktive medspillere.

Silke Alsen, Yoshiko Tsuruta, Grete Martensen, Ingebeth Clausen, Palle Heinrick, Niels Peter Nielsen, (foto: Connie M. Skovberg, arrangør)

Kl. 14.00 Køretur og sejltur fra Egernsund med cykelfærgen

 

På sejlturen fortalte Palle Heinrick (Mommark) om tilblivelsen af Cykelfærgen over Flensborg med støtte fra bl.a. Interreg, LAG-midler og kommunen. Gerhard Jacobsen fra Cykelfærgens Venner stødte til på Iller Slot og fortalte videre om processen fra idé til en grænseoverskridende forbindelse.

 

Ingebeth Clausen (Smøl Landsbylaug og Landsbyforum) fortalte om projekterne: Broagerland 3.0 og Vi bygger bro mellem tilflyttere og lokale på Broagerland. (se Handling 2)

 

Grete Martensen (Brunsnæs/Iller/Busholm landsbylaug) steg ombord i Brunsnæs for at fortælle om tilblivelsen af landsbyens Bæredygtige Lokale Udviklingsplan.

 

Erfaringerne fra Broagerland- og Cykelfærge-projektet er samlet her:

Landsbyfællesskaber som økonomiske entreprenører – der kan løfte større økonomiske projekter eller tungere samfundsmæssige opgaver”.

 

Læs om Mommark, Blans, Smøl, Kværs-Tørsbøl-Snurom, Brunsnæs/Iller/Busholm m.fl. HER

 

 

Kl. 16 – 18 Møde med Landsbyforum på Iller Slot

Ingebeth Clausen, Stefan Struck Kirkegaard-Kronborg, Grete Martensen, Gerhard Jacobsen, Yoshiko Tsuruta og Yukiko Sawada Petersen (foto: Connie M. Skovbjerg, landdistriktskoordinator).