Domen er rejst!

20160412_090029_resizedLørdag formiddag, i høj solskin, rejste 15 frivillige en dome på Green Makerspace (VE) på indgangen til Kær Vestermark på bare 3 timer. Flere var mødt med deres egen skruemaskine og alle med nysgerrighed og godt humør.

Det var en fantastisk oplevelse at se, hvordan de for-savede brædder, byggebånd, skruer og 2 tommer rør, blev sat sammen et lag af gangen og til sidst blev lukket af med en fembenet top.

Det var nemt at læse brugsanvisningen, og Michael Riber fra Contruxa Nordica var hele tiden klar til at give en hjælpende hånd.

En dome er en næsten kuppelformet bygning. Denne skal bruges som drivhus, og vil blive beklædt med UV resistent plast, men domer kan også bygges som beboelseshus, lagerhal eller lignende, da væggene er forholdsvis stejle, og med en god højde. Denne dome er 35 m2 og  4 m høj.

Kær Landsbylaug samarbejder med Green makerspace om at lave denne dome til et intelligent drivhus, hvor temperatur og fugtighed samt vandingen styres automatisk, på en energineutral måde!

Et stenlager vil bevare dagenes ekstravarme til de køligere nætter og samtidig affugte dagens varme fugtige luft ved at lede luften gennem de nattekolde sten.

Søndag morgen, da jeg kørte fra Als mod Alssundbroen lyste morgensolen på domen og viste den fantastiske skulptur, som den også er. Sønderborg Ø afkørslen har fået et nyt vartegn!

Vi følger op med nye indlæg, når plasten er lagt på og domen er i brug.