Kampen sparkes igang i Dynt-Skelde-Gammelgab

Landsbyen Dynt-Skelde-Gammelgab og Kær Halvø er de to deltagere i projektet: Bæredygtige landsbyer. Midt i EM-rusen sparkes energi-kampen torsdag aften igang med en træningslejr, hvor udvalgte lokale energi-ambassadører kan blive uddannet i at hjælpe boligejerne i DSG med at lave deres energitjek af boligen. Borgerne har selv mulighed for at møde energivejlederne  fra ZERObolig på Adventure Efterskolen i Skelde den 14/6 kl. 18.30 – 21.30 og få tips og gode råd til, hvordan man selv kommer igang med at måle op og taste ind på besparelsesberegneren.

ZERObolig er en aktiv spiller på banen. De giver på deres hjemmeside en god og overskuelig introduktion til “spillereglerne” – dvs. hvordan man let kommer igang, og hvad man personligt får ud af sit besvær. Læs nærmere  her. De påstår, at hver boligejer let kan foretage opmålingerne og taste oplysningerne ind på computeren.. lad os bevise, at de fik ret.

Hjælp os med at hjælpe hinanden
Sådan skriver landsbylauget på hjemmesiden. De har styrken i at kende hinanden og er vant til at spille sammen. Med den rigtige kampånd, har de udvalgt lokale energiambassadører, der vil være behjælpelige med at få den enkelte boligejer hjulpet igang med tommestok, lommelygte, BBR-attest og el-regninger i hånden. De investerede minutter i et energitjek skulle helst omsættes til større overblik,  konkretisering af flere muligheder, bedre kendskab til egen bolig og endelig klarhed over, hvad der kan lade sig gøre at gennemføre.

Hvad kan man vinde?
Hver boligejer kan stå med en rapport i hånden om få måneder, og sammen med en individuel rådgivning bliver afklaret omkring, hvillke muligheder han/hun har for at få en mere energirigtig bolig, et bedre miljø og større bundlinje i husholdningsregnskabet? Hvilke muligheder er realistiske? Finansieringen?

I efteråret inviteres håndværkere og finansielle partnere ind til stormøde sammen med borgerne, hvor man kan se, hvad der kan gennemføres på kort eller lang sigt i Dynt-Skelde-Gammelgab.

Deling af erfaringerne
Erfaringerne fra Dynt-Skelde-Gammelgab gives videre til Kær Halvø. De har i foråret øvet sig på at lave husstandsmålinger i forbindelse med deres kamp for at få fjernvarme til halvøen. Et flot resultat af anstrengelserne, satte gang i samarbejdet med fjernvarmeanlægget. Denne gang stikkes tommestokken en tand dybere, da der er flere facetter i spil end opvarmningen.

Følg med i processen på hjemmesidene fra Dynt-Skelde-Gammelgab, Kær Halvø, og denne side. Vi følger energi-kampen nøje!! Både i Esbjerg og Sønderborg kommune nærlæses vores resultaterne med henblik på at genbruge noget og bidrage med andet.

Er der spørgsmål til ovennævnte, står tovholderen til rådighed: Connie M. Skovbjerg, projektkoordinator, cskb@sonderborg.dk. Lokale spørgsmål kan med fordel stilles til landsbylaugene i de to områder, da de har både indsigt, engagement og overblik over vejen mod bæredygtighed i landsbyerne. 

Spillet er igang …