Onsdag den 26. juli er Store Snysk-dag på Spejdernes Lejr 2017

På Spejdernes Lejr i Sønderborg er onsdagen Synnejysk Daw, og menuen står på egnsretten snysk af klimavenlige lokale råvarer med krydderurter, som lokale landsbylaug har været med til at dyrke. Gæster på lejren kan onsdag købe pakke med ingredienser til snysk.

8 ton kartofler, 3 ton gulerødder, 1,6 ton ærter i bælge, bønner, 30.000 ringriderpølser, 10.000 kyllingepølser og 4300 liter mælk.

Det er blandt ingredienserne, når op mod 40.000 deltagere i Spejdernes Lejr i Sønderborg onsdag skal fremstille egnsretten snysk til aftensmad. Det er lokale producenter, der leverer råvarerne, og dertil kommer persille, som nogle af spejdere selv skal ud at plukke på en mark tæt på lejren som en del af dagens aktiviteter.

Det er Sønderborg Kommune, der leverer aftensmaden, og med ingredienserne til den egnstypiske gamle ret med grøntsager i mælkesovs er transport og CO2-udslip minimeret for at følge målsætningen om Sønderborg Kommune som klimavenligt fødevareområde

– Det er dejligt, at vi på denne måde kan omsætte kommunens fødevarestrategi i handling i forbindelse med Spejdernes Lejr, siger Åse Ditlefsen Ferrão, konsulent i kommunens landdistriktssekretariet, der har koordineret initiativet.

Lidt, men godt kød
Hun forudser, at nogle vil finde rationen på 80 gram kød i underkanten:
– Men det er både sundere og mere klimavenligt at spise grøntsager, især når de er dyrket lokalt. Faktisk anbefaler kostpyramiden kun 50 gram kød. Og det kød, vi leverer, er til gengæld af høj kvalitet.

Krydderurter fra landsbyer
Kommunen har involveret sit netværk af landsbylaug i at dyrke krydderurter som merino og timian til retten. Det er sket i 40 pallehaver, som har været placeret i landsbyerne, men som nu er flyttet ind på lejrpladsen.

Blandt andet er to pallehaver dyrket i landsbyen Smøl på Broagerland, hvor formanden, Ingebeth Clausen, siger:  – Det har været sjovt. Det er fantastisk at være med til at fortælle om Sønderjylland og vores egnsretter.

Det har nu ikke været så besværligt, for pallehaverne kan stort set passe sig selv sommeren igennem, når først tanken i bunden er fyldt med 500 l. vand.  De skal blot luges for ukrudt ind imellem, fortæller Ingebeth. Planter til pallehaverne er forspiret i en dome, som står ved Møllestedgård ved indgangen til lejrpladsen på Kær Vestermark, og her har den lokale forening Vedvarende Energi lavet eksperimenter med automatisk vandingsanlæg og varmestyringssystem.
Slagter fik travlt

Bønner mangler sol
Kartoflerne til “Snysk med pølse” er dyrket på en nabomark til lejren. Her er også sat bønner til retten, men på grund af manglen på solskin i juli er de ikke blevet klar, så en dybfrost-løsning må tages i brug. Nogle spejdere fra lejren skulle have høstet bønner på marken. Nu skal de i stedet høste persille, men vil så blive fortalt om et grundvilkår for landbrug: På grund af vejrets uforudsigelighed, kan høsten altså ikke altid beregnes præcist.

Slagter fik travlt
Gulerødder og ærter kommer fra Stevninggård på Nordals.Til fremstilling af pølserne, der serveres som tilbehør, har den lokale Rønhaveslagteren fået hovedordren på 30.000 ringriderpølser. Det er kogte pølser af svinekød, som skal grilles.
– Vi fremstiller normalt ca. 90.000 af disse pølser om året, så det er en stor ekstra ordre, som kræver god planlægning. Men det tager vi med oprejst pande, det er en spændende opgave, siger slagteren, Sune Hansen.

Dertil kommer 10.000 pølser fra Gråsten Fjerkræ af halslagtede velfærdskyllinger i lammetarme. Disse pølser er også gluten- og laktosefri

Gæster kan købe snysk-kit
Onsdag har gæster på lejren mulighed for at købe en pose råvarer til “Spejder-snysk” med hjem til aftensmaden. Råvarer til fire personer og opskrift følger med. Posen kan købes på lejrens centrale torv, Knudepladsen, i 6400Foodmarked, hvor en række lokale fødevareproducenter har marked.

Spejder-snysk til 4 personer:
•    900 g nye kartofler
•    300 g gulerødder
•    160 g grønne bønner
•    160 g ærter
•    Ca. ½ l vand
•    3 dl sødmælk
•    1-2 spsk. Maizena / majsstivelse
•    Salt og peber
Pynt: 1 bundt persille
Hertil: 4 stk. pølser, evt. sennep og rødbeder.
Forberedelse: Lav et godt gløde-bål og evt. et mad-bål.

Mere information fås hos landdistriktskoordinator i Sønderborg Kommune Åse Ditlefsen Ferrão, sefe@sonderborg.dk, M: 21 59 47 17

 

Formand for landsbylauget i Smøl, Ingebeth Clausen har holdt øje med landsbyens pallehaver til Spejdernes Lejr. Her er dyrket citronmelisse, sar, syre, merino, timian, løvstikke, persille og morgenfrue. 

 

 

 

Planterne til pallehaverne er forspiret i en dome, som står ved Møllestedgård ved indgangen til lejrpladsen på Kær Vestermark, og her har den lokale forening Vedvarende Energi lavet eksperimenter med automatisk vandingsanlæg og varmestyringssystem.

 

 

 

Her var frivillige for par måneder sider med til at plante bønner til Spejdernes Lejr på en nabomark til lejren. Henrik Petersen fra Hestehavegaard langede kasser til. 

 

 

Rønhaveslagteren Sune Hansen, forrest, leverer knap 2,5 ton ringriderpølser til Spejdernes Lejr. Det er fire-fem ugers arbejde. Men det tager vi med oprejst pande, siger Sune, der her er i gang sammen med Daniel Enemark.