Løbende nyheder

Her kan du løbende følge de spændende og informative informationer omkring energi, som ProjectZero ugentlig udsender. Tryk direkte ind her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her:

Eksempler på tidligere nyheder:

Nyhedsbrev den 26. oktober 2011

Nyhedsbrev den 5. oktober 2011 

Nyhedsbrev den 21. september 2011

Nyhedsbrev den 7. september 2011

Nyhedsbrev den 31. august 2011

Nyheder 10. august 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Årh hvor er det fedt at køre el-bil!
10 nye testfamilier fik overrakt nøglen til den elbil, de skal teste igennem de næste 3 måneder. Og Borgmester Aase Nyegaard forsikrede testpiloterne om at det var fedt at køre elbil.

Skrotningsordning for oliefyr en stor succes i Sønderborg
I Sønderborg-området har skrotningsordningen for udskiftning af oliefyr været en stor succes. 330 borgere har benyttet sig af ordningen og ansøgt om tilskud til skrotning af oliefyr, og heraf har næsten 200 borgere ansøgt om tilskud til investering i en varmepumpe.
   
ProjectZero modtog 30.000 kr. fra I.P. Nielsen Fonden
ProjectZero har modtaget 30.000 kr. fra I.P. Nielsen Fonden. Pengene skal anvendes til at afprøve nye former for inddragelse af familier i det fælleseuropæiske ESA European Sustainability Ambassadors, som er en del af Region Syddanmarks LoCaRe projekt.

Kunsten at formidle naturvidenskab
En smilende Ann Marker underholdt fredag den 5. august et halvt hundrede interesserede borgere på Sønderborg slot, hvor videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen var at finde blandt tilhørerne.

Nyheder 3. august 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Kom til foredrag med Ann Marker
Fascination af naturvidenskab og el-biler 
Forhenværende TV-meteorolog og vært på DRs naturvidenskabelige program “Viden Om” Ann Marker, kommer til Sønderborg og holder foredrag for lærere og andre interesserede fredag den 5. august i Riddersalen på Sønderborg Slot 

10 nye testpiloter er klar til elbilerne 
Sønderborg Kommune, elbiloperatøren ChoosEV og ProjectZero skal, med forskningsprojektet ”testenelbil.dk”, nu i gang med 2. runde i kommunen.  Elbilerne har allerede kørt i tre måneder med Sønderborgs borgere bag rattet, og nu skal 10 nye familier bag rattene og teste elbilerne. 

Dårligt indeklima i skolerne 
En lang række undersøgelser viser, at eleverne lærer bedre, når der bliver gennemført forbedringer af indeklimaet. Undersøgelser gennemført af DTU har dokumenteret, at elevernes koncentration og indlæringsevne kan forbedres med op til 15 procent, når alene ventilationen bliver bedre. 

Vindmøller kommer tættere på motorvejene 
I Sundeved/Vester Sottrup har en initiativgruppe i mere end to år arbejdet på at må placere to store nye vindmøller ved den nye motorvej. Anstrengelserne har båret frugt, og lovgivningen ændres nu så den tilgodeser en mere fleksibel placering af den nødvendige vindkraft. 
  
Når energirenovering var det eneste der kunne betale sig 
Familien Frydkjær Schmidt kunne godt se, at taget måske ikke var i den bedste stand mere, og at fugerne på deres flotte murermestervilla trængte til en omfugning For at hente viden og inspiration kontaktede familien ZEROboligs energirådgiver, som satte fokus på energitiltag der kunne foretages sammen med udskiftningen af taget. 

Stor interesse for Grøn Fjernvarme i Gråsten 
Gråsten Fjernvarmes planer om udvidelse af nettet og etablering af verdens største enkeltstående solvarmeanlæg blev tirsdag d. 5. juli præsenteret for beboere i Mågevejskvarteret i Gråsten. Til orienteringsmødet i Ahlmannsparken viste beboerne stor interesse for at konvertere til den mere økonomiske og klimavenlige fjernvarme.
 

Nyheder 5. juli 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Inspirationskatalog til boligrenovering
ZERObolig og Videncenter for energibesparelser i bygninger har i samarbejde med 6 lokale arkitekter, kastet sig ud i udarbejdelsen af et helt nyt inspirationskatalog. Inspirationskataloget indeholder forslag til energirenovering af boliger. Der tages udgangspunkt i 3 forskellige boligtyper i Sønderborg-området, hvor der lægges stor vægt på det æstetiske ved at energirenovere sin bolig.

Fascination af naturvidenskab og el-biler 
Forhenværende TV-meteorolog og vært på DRs naturvidenskabelige program “Viden Om” Ann Marker, kommer til Sønderborg og holder foredrag for lærere og andre interesserede fredag den 5. august i Riddersalen på Sønderborg Slot.

Nyt håndværkerfradrag giver ordreboom
Der er for alvor kommet gang i renoveringen af hjemmet efter det nye håndværkerfradrag er blevet vedtaget. Fradraget betyder, at du som boligejer kan få fradrag på lønudgifterne til din håndværker.  Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at den netop vedtagne BoligJobplan over de næste tre år vil skabe 770 nye job inden for bygge- og anlægsbranchen i Sydvest- og Sønderjylland

Solen Kommer! 
Solvarmeanlæg og solceller giver gode besparelser. Der monteres flere og flere solvarmeanlæg på hustage i Sønderborg-området. Solvarme er populært og har en kort tilbagebetalingstid

Abu Dhabi kalder på Anders 
Med et legat fra BHJfonden på 20.000 kr. og opbakning fra SDU kan ProjectZeros studiemedarbejder, Anders Mouritsen, indtage Masdar University i Abu Dhabi. En hel ny bæredygtig bydel – MASDAR city – er en del af det projekt Anders skal studere nærmere.

 

Nyheder 29. juni 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

ZERObutikkerne blomstrer og 20 nye er kommet til
20 nye butikker er tirsdag den 28. juni kåret som ZERObutikker under ProjectZeros ZERObutik-program. Det blev fejret ved en reception og diplomoverrækkelse på Café Ib Rehne Cairo, hvor der nu også kan sættes et af de eftertragtede klistermærker på døren.

Kina i Sønderborg 
Torsdag den 23. juni 2011 aflagde repræsentanter fra den kinesiske ambassade i København Sønderborg et 24-timers besøg. Anledningen var Sønderborgs mange bykontakter i Kina, som gjorde både ambassadens Commercial- og Cultural Counsellors interesserede i at besøge Sønderborg, for på egen hånd at lære mere om bl.a. Danfoss, ProjectZero, Kulturhovedstandsprojektet, Lean Energy Cluster, Alsion, SET og de mange kulturelle aktiviteter.

Al Gore kommer til Sønderborg
Al Gore er med, når CSR Awards afholdes for første gang den 29. september 2011 på Alsion i Sønderborg. Her vil han uddele showets ærespris, som vil gå til Danmarks mest bæredygtige virksomhedsleder, politiker eller beslutningstager. Herudover uddeles elleve andre priser inden for samfundsansvar, når Danmark som det første land i verden afvikler et awardshow, der hylder et så bredt spektrum af virksomheder, organisationer og enkeltpersoner inden for CSR -området.

Esbensen A/S vinder nyt domicil for SE i Esbjerg
DANMARKS STØRSTE PLUS-ENERGIHUS !  Esbensen A/S har sammen med GPP Arkitekter, Hoffmann A/S og Sloth Møller Rådgivende Ingeniører A/S vundet konkurrencen om nyt domicil for SE i Esbjerg. I det nye domicil går arkitektur og energi hånd i hånd. Byggeriet bliver et fyrtårn inden for lavenergi byggeri og anvendelse af alternative energikilder, og bliver en banebrydende sammensætning af energiløsninger.

ZERObolig skaber 300-500 grønne jobs
Delprojektet ZERObolig er på vej i højt gear med økonomisk støtte fra bl.a. Fornyelsesfonden, og en projektleder er ansat. 
Der er opstillet ambitiøse mål for delprojektet ZERObolig – 300-500 nye grønne jobs i Sønderborg Kommune indenfor byggebranchen i løbet af 3 år. Med økonomisk støtte fra flere projektpartnere på i alt kr. 7,2 mio er man nu i realiseringsfasen. Pengene kommer fra Fornyelsesfonden under Erhvervs- og Byggestyrelsen og Vækstforum Region Syddanmark samt medfinansiering fra de lokale partnere SE og EUC Syd

Nu åbnes 2. ansøgningsrunde for TESTenELbil 
Nu åbnes der for ansøgning til den 2. ud af i alt 8 testrunder i det landsdækkende forskningsprojekt Testenelbil.dk. Elbilerne har allerede kørt i knap to måneder på de sønderjyske veje, og på den anden side af sommerferien skal 10 nye familier bag rattene
 

Nyheder 22. juni 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Skrot oliefyret – SIDSTE UDKALD!
Nu er det absolut sidste udkald for ansøgninger til Energistyrelsens Skrotningsordning for oliefyr. Der er stadig op til 20.000 kroner at hente i skrotningstilskud, hvis fyret udskiftes med varmepumpe, fjernvarme eller supplerende solvarme. Deadline for ansøgning er torsdag d. 30. juni 2011, så det er nu der skal handles.

House of Science til ESA workshop i Modena
I uge 24/2011 mødtes partnerskabet bag ESA “European Sustainability Ambassadors” i Modena/Italien til en fælles workshop med fokus på aktiviteter, værktøjer og knowhow for at skabe unge klimaambassadører og gøre byerne bæredygtige og CO2-neutrale. Projektet har partnere fra Italien, Slovenien, Spanien og Sønderborg og er et delprojekt i Region Syddanmarks LoCaRe-projekt http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=2424-2153pr-162-973-75724083 www.locareproject.eu.
 
  
Store Cykeldag med fokus på natur og sundhed
Søndag den 19. juni var der Store Cykeldag over hele landet. Sønderborg Kommune havde derfor opfordret alle borgere til at møde op på slotspladsen foran Sønderborg Slot kl. 10, for derefter at cykle en smuk tur sammen til Knøs’ Gård i Høruphav.

Roadshow var en stor succes
Humøret var højt og ørerne stod på stilke da 80 interesserede borgere mødte op til ENERGIroadshow i Gråsten med fokus på bl.a. energirenovering, solcelleanlæg og varmepumper. 
Landdistrikterne i Sønderborg og ProjectZero var initiativtagerne til arrangementet, hvor der blev budt på aftensmad, ringridning på segway og mulighed for at køre elbil.

EUC Syd – en stærk rollemodel for fremtidens bæredygtige skole
EUC Syd i Sønderborg kunne fredag den 17. juni 2011 indvie sine nye læringsfaciliteter på Hilmar Finsensgade. Energi og bæredygtighed har blandet sig med funktionalitet og flot arkitektur og som en fugl-phønix folder den nye skole sig flot ud for skolens elever/studerende, lærere og gæster. 80 m2 solceller udgør sammen med fjernvarme en vigtig del af den grønne energiforsyning, som sammen med den energirigtige klimaskærm sætter nye standarder for ombygning af skoler.
  
Elbiler gav baghjul til rally
20 eldrevne køretøjer deltog i touren og kørte helt lydløst langs Flensburg Fjord. Det var dog ikke kun biler der deltog, eldrevne køretøjer som TWIKE og en pedelac skød en vældig fart på strækningen. Touren bød på kulturelle STOP undervejs, inden kortegen nåede til Glücksburg og der var trængsel omkring elkablerne.
 

Nyheder 15. juni 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

120 km/t kun på solens energi – se bilen!
Lørdag den 18. juni udstilles SOLAR WORLD no.1 – et pragteksemplar af en bil med tophastighed på 120 km/t, drevet af solens energi.
Bilen udstilles i forbindelse med startskuddet til TOUR de Flens på Rønhave Plads kl 9.00-10.00.
TOUR de Flens er et elbilsarrangement lidt ud over det sædvanlige og lige over grænsen. 

Det kan du bruge håndværker fradraget til
Den netop vedtagne ordning der giver alle over 18 år i husstanden et fradrag på 15.000 kr. pr. år til din håndværkers lønninger, åbner mange muligheder for at få energirenoveret din bolig.

Scandic Hotels vinder miljøpris!
Scandic Hotels er førende når det kommer til bæredygtig turisme, det mener Nordisk Råd der netop har tildelt kæden årets Natur- og Miljøpris. Prisen gives til en virksomhed som har været med til at gøre rejselivet i Norden mindre miljøskadeligt.
I Sønderborg gøres en særlig indsats. Scandic Hotel Sønderborg er deltager i ProjectZeros ZEROcompany program og medvirkende til at fremme grøn turisme i området.  

Slip cykelglæden løs på Store Cykeldag
Søndag den 19. juni er Store Cykeldag over hele landet. Det vil Sønderborg Kommune gerne markere sammen med alle cykelvenner i kommunen. Pump familiens cykler og mød op på slotspladsen foran Sønderborg Slot kl. 10, så cykler vi sammen til Knøs´Gård i Høruphav. 

Kommuner kæmper for kystnære havmøller
København, Aarhus og Sønderborg er klar til at opføre vindmøller langs kysterne for at sikre billig vindmøllestrøm, men det kræver en ambitiøs energiaftale. I et debatindlæg i Jyllands-Posten efterlyser to borgmestre og en udvalgsformand mulighed for hurtigt at bygge møller i det kystnære område
 

Nyheder 8. juni 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Få styr på håndværker fradraget!
Du skal passe godt på dine kvitteringer fra din håndværker, hvis du vil trække deres løn fra i skat, for selvom loven, som giver fradrag for din håndværkers løn blev vedtaget 1. juni 2011, er systemet endnu ikke klar til at modtage kvitteringerne.

Lokale håndværkere har igangsat en LEAN proces
Lokale håndværkere i Sønderborg-området igangsatte i maj 2011 en LEAN proces på tværs af håndværker branchen, som skal sikre bedre udført arbejde, bedre koordination mellem fagene og opgaver der bliver udført til tiden. Alle brænder for at forbedre håndværkerbranchen i Sønderborg-området, således den er rustet til at klare fremtidens udfordringer. 

Stor interesse for Smart Grids ved besøgsmøde hos Lodam
KVCA – Kølevirksomhedscenter Alsion afholdte onsdag den 1. juni 2011 besøgsmøde om det intelligente energisystem, det såkaldte Smart Grid, hos Sønderborg virksomheden Lodam Electronics. 
  
Klimakultur, elbiler og Flensburg fjord – Tour de Flens
Lørdag den 18. juni løber TOUR de Flens af stablen, med lydløse eldrevne køretøjer på historisk køretur rundt om Flensburg Fjord fra Sønderborg til Glücksburg.  
Vi blander kultur med klima og vil på turen definere begrebet KLIMAKULTUR Alle er velkomne til at deltage, dog kræver det et eldrevet køretøj!

Gratis ZERObutik-certificering hitter
Siden marts 2011 har 21 butikker i Sønderborg-området fået gennemgået butikkens energiforbrug.  Interessen for ZERObutik programmet bliver større og større og i slutningen af juni kåres ca. 15 nye butikker som ZERObutik.

Stor begejstring for elbilerne
Der er stor begejstring for de elbiler testpiloterne kører rundt i i hele Sønderborg Kommune. 
På http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=2344-2153pr-155-973-75724083 www.testenelbil.dk  kan man følge med i, hvilke erfaringer testpiloterne har fra den daglige brug af bilerne.

Trine Petersen fra Havnbjerg er en af testpiloterne, og hun er meget glad for elbilen.
adio Als har interviewet Trine Petersen og radioindslaget kan høres her!
http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=2345-2153pr-155-973-75724083 Lyt til indslaget HER

 

Nyheder 1. juni 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Vi giver aftensmaden, hvis du vil vide mere om, hvordan du reducerer din el- & varmeregning!
Få mere at vide om energireduktion og få aftensmaden samtidig med! Tag børnene med og lad dem få alle tiders oplevelse med at køre segway, imens du bliver opdateret på fremtidens energiudfordringer i boligen. ENERGIroadshow på Gråsten Landbrugsskole den 15. juni kl. 18 

ProjectZero sætter sit præg på “30 år i stiv medvind”
ProjectZero har i år sat sit fingeraftryk på Sønderborg Sommer Revy.
  
ProjectZero er partner i NORD-Star klima-flagskibet
I uge 21/2011 samledes forskere fra 8 af nordens førende universiteter i Norrköping/Sverige til en festlig igangsættelse af det nye Nordic Centre of Excellence NORD-STAR, hvor universiteterne i samarbejde skal udvikle og implementere strategier for tilpasning til de uundgåelige klimaændringer og utilsigtede konsekvenser af klimapolitikken.
  
 
Projectzero imponerer IEAs eksperter!
Sønderborg-områdets ProjectZero blev onsdag den 25. maj 2011 præsenteret for det Internationale Energiagenturs ekspertgruppe EGRD ved en konference i Wien. Ekspertgruppen var samlet for at gennemgå den nyeste forskning og udvikling på energi- og klimaområdet, og resultatet af konferencen bliver en håndbog for verdens regeringer og sammenslutninger. 
 
Kommunen skruer ned for gadebelysningen
Sønderborg Kommune har 16.900 gadelamper. De er tændt 4.200 timer om året og bruger fem mio. kWh  årligt.  Unødvendige kilowatttimer koster penge og bidrager til CO2-udledningen, som igen er årsag til de globale klimaforandringer. Derfor skal gadelyset kun være tændt der, hvor der er brug for det.

Nye krav i bygningsreglementet
Som håndværker risikerer du at blive holdt ansvarlig for arbejde, der ikke lever op til bygningsreglementet. Fejl og halve løsninger kan således koste dig dyrt som håndværker eller installatør. Det er derfor en stor fordel at følge kravene. Sådan lyder budskabet fra brancheforeninger i byggeriet og fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, der udgiver bygningsreglementet.
 

Nyheder 25. maj 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Nyt skattefradrag giver boligejerne rabat på renovering
Står du over for at skulle udføre renovering af din bolig, så er der allerede om 14 dage penge at spare!
En ny ordning skal gøre det billigere at få udført serviceydelser i hjemmet, ved at give fradrag på lønudgifterne til din håndværker. 

TOUR DE FLENS – en lydløs tur rundt om fjorden
ProjectZero, Sønderborg2017 og Artefact GmbH har i fællesskab lavet et elbils-arrangement lidt ud over det sædvanlige og lige over grænsen! – med dansk og tysk deltagelse.

SUNRISE projektet præsenteret for interesserede ansatte 
Onsdag d. 18. maj 2011 gentog projekt SUNRISE PV succesen og afholdte en informationsaften om solceller og fremtidens energisystem. Denne gang var deltagerne ansatte og interesserede fra partnerne i projektet Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet, SE, Linak, Danfosss Solar Inverters, Esbensen Rådgivende Ingeniører og ProjectZero.

SE vil vækste på grøn energi og klimaløsninger
SE formulerede i oktober 2010 en ny og ambitiøs vision for koncernen, som nu følges op af en om mulig endnu mere ambitiøs forretningsplan. Planen indebærer bl.a. opbygningen af nye forretningsområder indenfor energi- og klimaløsninger samt grøn energiproduktion. Forretningsplanen skal virkeliggøre ambitionen om at blive den mest lønsomme aktør i den danske energibranche, samtidig med at forudsætningerne for fremtidens intelligente energisystem bliver skabt.
  
 
Der er mange penge at spare på dit standby forbrug 
Har du et overblik over hvor meget energi du bruger på dit standby forbrug i dit hjem? Der kan ofte være mange penge at spare ved, at reducere dit standby forbrug og dermed reducere den mængde energi dit hus bruger når det kører i tomgang. Ifølge Go’’ Energi går ca. 15 % af en husstands elforbrug til standby forbruget.  

Stor interesse for Mintebjerg-vindmøllerne ved borgermøde
Onsdag d. 18. maj 2011 blev der afholdt borgermøde om vindmølleprojektet ved Mintebjerg på Knøs Gård i Høruphav. Der var stor interesse og god stemning blandt de omkring 75 interesserede fremmødte, og mange var interesseret i muligheden for at blive medejer af projektet.
Vindmøller på land er en afgørende brik i ProjectZeros masterplan for et CO2-neutralt Sønderborg-område og Mintebjerg-møllerne vil potentielt kunne forsyne ca. 2.500 husstande med CO2-neutral strøm og årligt reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning med næsten 10.000 ton. 

Ny FN-rapport fastslår kæmpepotentiale i vedvarende energi
Klimaforandringer er på en gang nutidens største udfordring og vores største mulighed, viser ny rapport om vedvarende energi fra FN, som blev offentliggjort i dag i Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater.
 

Nyheder 4. maj 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

ENERGIroadshow netop for dig!
Er du interesseret i at få mere information om hvordan du kan energioptimere din bolig? – så er ENERGiroadshowet den 11. maj i Fryndesholm-Hallen lige noget for dig!

Skrot dit oliefyr nu!
Ejere af private helårsboliger med et oliefyr skal handle nu, der er stadig op til 20.000 kroner at hente i skrotningstilskud hvis fyret udskiftes med varmepumpe, fjernvarme eller supplerende solvarme.
Deadline for ansøgning om tilskud til udskiftning af oliefyret er den 30. juni 2011.

Mange energiteknologiske resultater i 2010
Verdens første fabrik, der kan fremstille 2. generations bioethanol af halm. Elbiler, der kan køre 600 km, inden de skal oplades. Halvering af prisen på brændselscelleanlæg. Og nomineringer til opfinder- og innovationspriser.
Det er nogle af resultaterne af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, som du kan læse om i programmets årsberetning for 2010.
 
Smarte biler, sportsstjerner og kage
Hvad sker der når der uddeles kage til besøgende, mens ishockeystjerner skriver autografer og elbilen slet ikke står stille? – På en ganske almindelig fredag eftermiddag på Rådhustorvet i Sønderborg?
 
OPEC’s oliepris nu over 120 dollar tønden
De globale oliepriser bliver ved med at stige. Nu har OPEC’s fælles, såkaldte basketpris rundet de 120 dollar tønden. 

15 nye energivejledere i Sønderborg-området er klar til at vejlede boligejerne omkring energirenovering
Ved EUC Syd i Sønderborg er der uddannet endnu et nyt hold energivejledere inden for installationer, som alle er klar til at vejlede boligejerne om energibesparelser og de nyeste energiløsninger. Energivejleder kurset henvender sig til håndværkere, som vil lære at se helhedsløsninger og på tværs af faggrænser inden for energirenovering. Kursets tre dage er fordelt mellem teoretiske og praktiske opgaver således, at håndværkerne allerede på kurset får beskidte fingre og energiløsningerne ind under neglene.

10 farverige elbiler på vejene
De ti første test-piloter fik udleveret nøglerne til de el-biler, som de enkelte familier skal køre de næste tre måneder. Udleveringen af nøglerne til el-bilerne var startskuddet til TESTenElbil-projektet i Sønderborg Kommune, hvor ti forventningsfulde familier glædede sig til at sætte sig ind i de spritnye biler.

Nyheder 27. april 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Test en elbil fredag til Light By Night
Firmaet ChoosEV har, i samarbejde med Sønderborg Kommune, SYDENERGI og ProjectZero, sat 10 biler til rådighed for udvalgte familier bosiddende i kommunen.
På lørdag – den 30. april – går starten på projekt Testenelbil.dk i Sønderborg Kommune. Det sker, når de første 10 udvalgte testpiloter får overdraget de elbiler, som de skal prøvekøre de næste tre måneder som led i Europas største elbil-demonstrationsprojekt.

ENERGIroadshow for boligejere
Landdistrikterne i Sønderborg og ProjectZero er gået sammen om at lave 2 ENERGIroadshows i den kommende tid. Efterspørgslen på ZEROboligs energivejleder er stor, så stor at vi med disse roadshows vil informere den enkelte boligejer i landdistrikterne om, hvor energirenovering vil være en fordel.

Mere end halvdelen af Sønderborg-områdets håndværkere er nu energivejledere
Vidste du, at mere end halvdelen af alle håndværkere i Sønderborg-området er uddannet til at vejlede dig til den helt rigtige energiløsning, når du skal renovere din bolig?
Med en energivejlederuddannelse kan din håndværker hjælpe dig med at få en lavere varmeregning, et bedre indeklima eller måske forøge din boligs værdi på lang sigt.

Det smarte elnet: På tærsklen til en ny og forunderlig verden
Den intelligente elforsyning – det såkaldte Smart Grid – er hastigt på vej til de danske forbrugere. Et Smart Grid bringer den traditionelle elforsyning ind i informationstidsalderen, hvor vi meget bedre kan styre, automatisere og optimere energiforbruget i vores el-apparater. Teknologien vil ikke bare revolutionere måden, vi bruger strøm på. Den vil også revolutionere vores samlede energiforbrug. De danske energiselskaber er frontløbere på dette område.
Udfordringen med den smarte elforsyning bliver dog ikke alene at udvikle den teknologiske platform, men i høj grad også den mentale forståelse hos den enkelte forbruger, der kan gøre informationerne nyttige for såvel kunder som energiselskaber. Netop derfor er SE utrolig glade for at være en del af ProjectZero, som udover at have fokus på at gøre Sønderborg Kommune CO2-fri inden 2029, er med til at skabe en folkelig bevidsthed om de forandringer vi står overfor.

ProjectZeros Student Meetings en stor succes!
ProjectZero afholder månedligt et Student Meeting og visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område senest i 2029 tiltrækker en masse opmærksomhed fra elever og studerende ved områdets mange uddannelser.

Nye billeder af geotermianlægget!
Den 23. marts blev første spadestik taget til Sønderborg Fjernvarmes nye bygninger til geotermianlægget ved Vestermark i Sønderborg. På Sønderborg Fjernvarmes hjemmeside er der netop kommet nye visualiseringer af anlægget på Vestermark og anlægget i Spang.

Cyklerne blev piftet op!
ProjectZeros cykelkampagne, der løb af stablen i uge 13 & 14, havde den ønskede effekt. De cykelhandlere der var en del af kampagnen har meldt om betydelig flere kunder, der gerne ville benytte sig af det favorable tilbud om eftersyn af cyklen.
 

 

Nyheder 13. april 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Sønderborgs ProjectZero til G20-klimatopmøde i Abu Dhabi
Klima- og energiminister Lykke Friis deltog i sidste uge i Clean Energy Ministerials (CEM) globale forum i Abu Dhabi. CEM er et forum med deltagelse af verdens største økonomier, hvor Lykke Friis har haft lejlighed til at diskutere fremtidens energipolitiske udfordringer med andre ministre og erhvervslivet.
Klima- og energiminister Lykke Friis, siger:
”Det er et stort skulderklap til den danske indsats indenfor vedvarende energi, at vi deltager i fora som Clean Energy Ministerial. Det giver Danmark og dansk erhvervsliv en rolle i udformningen af nogle af de langsigtede linjer, der er brug for i international energipolitik. Selv har jeg haft muligheden for at gennemgå regeringens energistrategi, der jo giver et konkret – og på verdensplan ret unikt – bud på, hvordan et samfund bliver uafhængig af fossile brændsler. Men også Sønderborgs mere lokalt forankrede ProjectZero har vakt opsigt her.”

18 nye energivejledere i Sønderborg-området
18 håndværkere i Sønderborg-området har igen været igennem Energivejlederuddannelsen. Kurset henvender sig til håndværkeren som vil lære at se helhedsløsninger inden for energi, og blive klædt bedre på til at rådgive sine kunder om de mange muligheder der er ved at energiforbedre sit hus.

50 nye ENERGIspirer
Hvad sker der med et fyrfadslys der flyder i vand, når det omsluttes af et glas? Og hvorfor er der ikke nogen der har slukket for lyset og skruet ned for radiatoren? – Var bare et par af emnerne som 50 børnehavebørn fra Gråsten undersøgte og kunne se effekten af i teaterstykket “Elpæren og Vandhanen”. Og stykket gjorde indtryk på de mindste borgere. “Det var et sejt og sjovt teaterstykke” udtrykker Patrick på 6 år.

Bedre business med ZEROcompany!
ZEROcompanies er klimafrontløberne – virksomheder der med en ambitiøs klimastrategi viser vejen mod nullet. Nu starter ProjectZero et nyt hold ZEROcompanies, og der er stadig åbne pladser.
Programmet styrker både forretningen og er godt for klimaet.
 

Nyheder 6. april 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Skrot dit oliefyr nu!
Ejere af private helårsboliger med et oliefyr skal handle nu, der er stadig op til 20.000 kroner at hente i skrotningstilskud hvis fyret udskiftes med varmepumpe, fjernvarme eller supplerende solvarme.
Deadline for ansøgning om tilskud til udskiftning af oliefyret er den 30. juni 2011.

Sønderborg til klima-topmøde i Abu Dhabi
Onsdag den 6. april 2011 deltager Sønderborgs ProjectZero og DONG Energy sammen med den danske klima- og energiminister i G-20 landenes topmøde ” The Clean Energy Ministerial” om reduktion af CO2. Mødet finder sted i Abu Dhabi og er tilrettelagt af udenrigsministeren i Forenede Arabiske Emirater i samarbejde med den amerikanske energiminister og The World Economic Forum og er en fortsættelse af sidste års møde i Washington.
Ønsket om Sønderborgs medvirken kommer fra Abu Dhabi, og er det hidtil stærkeste internationale gennembrud for ProjectZero og den måde, Sønderborg tilrettelægger arbejdet med at nedbringe CO2, og invitationen kan bl.a. ses som et resultat af EU-Kommissionens hæder til Sønderborg sidste år for bæredygtige energiløsninger.
 
Fik du cyklen efterset?
Så er det ved at være sidste chance for at benytte sig af ProjectZeros forårs-cykel-kampagne. Kampagnen er et tilbud om at få efterset din cykel inden du begiver dig ud på gader og stræder i forårsolen.
Tilbuddet er lavet i samarbejde med Sønderborg-områdets cykelhandlere.
 
ENERGI-dag for de 5-6 årige
I anledning af at uge 15 er den Europæiske uge for vedvarende energi, har ProjectZero sat Gråstens ældste børnehavebørn i stævne til en energisk formiddag med teater. Børnene får også mulighed for at udfolde deres kreative evner omkring emnet ENERGI, med modellervoks, spaghetti og legoklodser.

Debatoplæg om flere vindmøller i Sønderborg Kommune
Byrådet har vedtaget, at Sønderborg-området skal være CO2-neutralt inden 2029.
For at nå dette mål foreslås i alt 13 nye potentielle vindmølleområder, der udgør en første bruttoliste for den planlægningsproces, som hermed igangsættes. Hensigten er at lokalisere og reservere de bedst egnede områder til opstilling af flere vindmøller på land, hvor gener for landskab, natur og naboer er mindst.

Partileder-besøg i Sønderborg
Partileder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, var i uge 13 i Sønderborg for at forhøre sig om kommunens aktiviteter og ønsker til Christiansborg. Borgmester Aase Nyegaard og direktøren for Sønderborgs ProjectZero, Peter Rathje, orienterede specielt om havneprojektet i Sønderborg, om målsætningen om at blive CO2-neutral og om arbejdet med at kandidere til at blive Europæisk Kulturhovedstad.

Unge gymnasieelever laver film om ProjectZero
Teenagere er ikke altid helt nemme at nå, når det gælder CO2-besparelser. Men 29 elever fra Alssundgymnasiet i Sønderborg gjorde dette til skamme og var oppe på dupperne med spørgsmål og ideer, da ProjectZero-visionen blev præsenteret. Eleverne kaster sig ud i produktionen af 6 små film med CO2-besparelser som tema og med teenagere som målgruppe.
 

Nyheder 30. marts 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Pift din cykel op!
Få cyklen ud af sit vinterhi
ProjectZero har i samarbejde med flere af områdets cykelhandlere iværksat en forårskampagne for at få cyklerne gjort forårsklare og ud i gaderne. Forbedring af cykeltrafikken i Sønderborg-området er en del af ProjectZeros plan frem til 2029

Go´ Energi til håndværkermøde
60 energiske håndværkere mødte oo til ZEROboligs første fyraftensmøde på EUC Syd.  Og der var Go’ Energi!    
Center for Energibesparelser har skudt Go’ Energi kampagnen igang – og dette var mødets overordnede tema. Kampagnen, der månedligt har 100.000 besøgende på hjemmesiden, henvender sig til alle danske boligejere. Formålet er at informere om mulighederne for energiforbedringer i boligen. Og synliggøre de fordele, der kan opnås i forhold til indeklima, komfort, økonomi og klimahensyn. Samtidig gør kampagnen det nemt at gå fra tanke til handling.
Sønderborg-områdets håndværkere er vigtige at få klædt ordentligt på, for at kunne give kunderne en fornuftig energibesparende løsning af renovering af boligen.  
  
Nyheder fra House of Science
Forskningens Døgn – den 28., 29. og 30. april
Planlægningen af videnskabsfestivalen er i fuld gang. Følg med på http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1951-2153pr-140-973-75724083 www.forsk.dk og se, hvad der sker i nærheden af dig. Du kan fx. bestille en forsker til at komme på din skole og holde foredrag. Der er 95 foredrag at vælge mellem. Gå ind på http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1952-2153pr-140-973-75724083 http://forsk.dk/bestil-en-forsker og find noget der passer til jer! Foredrag kan bestilles frem til den 1. april 2011.
Dette og meget meget mere kan du læse mere om i nyhedsbrevet fra House of Science.

FRILAND – sæt dine boligdrømme fri
Landdistriktudvalget i Sønderborg Kommune sætter fokus på livet på landet og hvordan vi fremtidssikrer dette i relation til stigende energipriser. Ca. 30% af Sønderborg-områdets boliger ligger på landet, det er her vi har de store og ældre huse med oliefyr, gas- og elvarme. Den grønne og billigere fjernvarme kommer ikke ud i landdistrikterne og boligerne skriger på energirigtig renovering og bedre energiklasser. Udfordringen bliver at ”fixe” denne udfordring, således at livskvaliteten på landet kan fastholdes som et godt alternativ til bylivet.
 
Sønderborg blev mørklagt…næsten!
Rigtig mange deltog i den verdensomspændende begivenhed SLUK LYSET. Der var i hvert fald mørkt rigtig mange steder i kommunen lørdag aften den 26. marts kl. 20.30
 

Nyheder 23. marts 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

SLUK LYSET Sønderborg!
Lørdag den 26.03.2011 kl. 20.30 slukker verden lyset for klimaet – det gør vi selvfølgelig også i Sønderborg-området!
Sønderborg Kommune sørger for at al unødvendigt gadelys slukkes netop den ene time fra kl. 20.30 til 21.30. 
Og vil du ikke undvære fodboldlandskampen mellem Danmark og Norge netop i det tidsrum, har de to hold udfordret hinanden udenfor banen i http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1925-2153pr-133-973-75724083 KLIMALANDSKAMPEN. 

Sundhed og klima udfordrede unge i alle aldre
Mere end 450 besøgte i weekenden gymnastikopvisningen i SydalsHallen og fik en ekstra gevinst med hjem. Mens børn i alderen 1 – 18 år viste deres talent, talte ZEROboligs energivejleder Charlie Lemtorp med de voksne om deres bolig og mulighederne for at spare energi og penge ved at energirenovere boligen. 

Stadig pladser tilbage til fyraftensmødet om Go’’ Energi
Der er stadig pladser tilbage til ProjectZero og ZEROboligs fyraftensmøde om Go’’ Energi kampagne mandag d. 28. marts kl. 15 – 16.30. Her vil deltagerne få mulighed for at høre mere om Go’’ Energi’’s kæmpe landsdækkende kampagne, som har til formål at oplyse boligejerne om mulighederne for energirenovering i private boliger, og hvordan de kan få del i boligejernes renoveringsprojekter og tjene flere penge.

Spar strøm og penge i virksomhedens serverrum
En ny serverrumsvejledning fra Go’’ Energi er på gaden, fyldt med gode råd til, hvordan virksomheder kan gøre serverrummet mere energieffektivt og spare masser af strøm og penge. 
 
Slutspurt om 40 millioner til Sønderborg-områdets boligejere
Nu sættes slutspurten ind for ansøgning om tilskud til skrotning af oliefyret, der er op mod 40 millioner at hente for Sønderborg-områdets husejere.
 
NY ENERGI i Husum
Husstandsvindmøller i alle afskygninger, nye elbiler og masser af kina-produkter var de store trækplastre på årets Neuer Energie Messe i Husum som løb af stablen i den forløbne uge 

Statsskolestuderende præsenterede ProjectZero til Young Energy Konferencen
Til Young Energy konferencen i Vejle den 17. marts 2011 præsenterede studerende fra Statsskolen i Sønderborg ProjectZero visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område.
 
Elbilerne indtog Sønderborg
Lørdag den 19. marts 2011 besøgte Nordisk Elbilsrally Sønderborg og der var trængsel foran Alsion, hvor over 40 elbiler og deres førere holdte frokostpause og fik en tiltrængt opladning.  

Letlands ambassadør besøgte Sønderborgs ProjectZero
Letlands ambassadør i Danmark, Gints Jegermanis, besøgte den 14. – 15. marts 2011 Sønderborg for på egen hånd at lade sig inspirere af Sønderborgs klimaplan og klimakultur-initiativer. Ambassadørens ambition er at sætte et grønt fingeraftryk på sit eget lands udvikling, meget gerne inspireret af danske klimaløsninger og virksomheder. 

Stor stigning i forbruget af vedvarende energi i 2010
Danmarks forbrug af vedvarende energi steg i 2010 med næsten 20 PJ svarende til 14,0 pct. De største bidrag til stigningen kom fra biomasse og vindkraft.
 
Få din cykel gjort forårsklar for 290,- kr.
ProjectZero tilbyder i samarbejde med Sønderborg-områdets cykelhandlere eftersyn af din cykel. Få gjort din cykel forårsklar for kun 290,- kr. ! 

VANDETS DAG 22. marts 2011
Hver dag åbner vi helt automatisk for vandhanen og ved at der kommer drikkeklart vand ud af hanen. Ingen ved med sikkerhed om vores vandressourcer varer for evigt, derfor vil den 22. marts være en fin anledning til at tænke over hvor meget vand vi drikker og vasker os i dagligt. 

TEST en ELbil i tre måneder
Sønderborg Kommune, ChoosEV og ProjectZero åbner nu for ansøgning til projekt ”testenelbil.dk”. Der skal findes 80 familier, som har lyst til – kvit og frit – at teste en elbil i tre måneder.
Der har allerede været en imponerende interesse blandt borgerne i Sønderborg for at blive testpilot i det landsdækkende forskningsprojekt ”testenelbil.dk”. Mere end 1000 borgere har meldt deres interesse, og nu er der åben for ansøgning på hjemmesiden http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1938-2153pr-133-973-75724083 www.testenelbil.dk. De, der har tilkendegivet forhåndsinteresse, får særskilt besked, men alle kan tilmelde sig nu. 

Nyheder 16. marts 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

SF´s Villy Søvndal besøgte Sønderborgs ProjectZero
SF´s Villy Søvndal og Jesper Petersen (MF) besøgte torsdag den 10. marts 2011 ProjectZero for at lade sig inspirere af hvorledes Sønderborg sætter handling bag sin klimavision om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029.
 
Succesfuld opstart på europæisk klimalæringsprojekt
ESA (European Sustainability Ambassadors) er et EU-udviklingsprojekt, som fokuserer på i europæisk samarbejde at udvikle effektive metoder til at skabe inddragelse af lærere og skoleelever med henblik på at realisere EU´s klimamålsætninger. I Sønderborg er det således målsætningen at skabe 15.000 klimaambassadører gennem inddragelse af alle elever/studerende fra børnehave til PhD. 

Vind med ProjectZero
Hver måned er der mulighed for at deltage i ProjectZeros web-konkurrence. Der udloddes spændende energirigtige præmier.

Go´ Energi fyraftensmøde
ProjectZero og ZERObolig inviterer Sønderborg-områdets håndværkere til fyraftensmøde om Go’’ Energi kampagnen mandag d. 28. marts kl. 15 – 16.30. Her vil deltagerne få mulighed for at høre mere om Go’’ Energi’’s kæmpe landsdækkende kampagne, som har til formål at oplyse boligejerne om mulighederne for energirenovering i private boliger. 

Sønderborg-virksomheder klar til grønne turister
Nu er et helt hold turistaktører fra Sønderborg-området klar til at tage imod fremtidens grønne turister.
 
Kom til Nordeuropæisk Elbilrally i Sønderborg!
Nordeuropæisk Elbilrally kommer til Sønderborg lørdag d. 19. marts 2011, kom til Alsion og bliv lidt klimaklogere på elbiler. 

GODevelopment klar til næste store skridt!
der er fuld fart på GODevelopment! Den lokale udviklingsvirksomhed har hentet millionstøtte til udvikling og afprøvning af en såkaldt energimembran, en teknologi der kan blive vigtig for fremtidens energisystem.  

ProjectZero på Facebook
Facebook er ikke til at komme helt udenom, slet ikke hvis man som ProjectZero har et budskab man gerne vil have udbredt. Derfor har vi ændret vores facebook-gruppe til at være en facebookside. Det vil give os flere muligheder end den oprindelige gruppe gjorde. Og ikke mindst mulighed for at skabe yderligere fokus og øget opmærksomhed på vores arrangementer og kampagner. 

Nyheder 9. marts 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

SF´s Villy Søvndal og Jesper Petersen på ProjectZero-tour i Sønderborg den 11. marts
Som led i SF’’’’s arbejde med vækst, grønne job og en fremsynet energipolitik er folketingsmedlem Jesper Petersen og partiformand Villy Søvndal på ProjectZero-tour i Sønderborg d. 11. marts.
  
Casper Mikkelsen ny ZERObolig-projektleder
Casper Mikkelsen, 28 år, er tiltrådt som ZERObolig-projektleder og skal i samarbejde med projektets mange stakeholders sikre at projektets ambitiøse målsætninger realiseres 

Letlands ambassadør besøger Sønderborgs ProjectZero
Tirsdag den 15. marts 2011 besøger Letlands ambassadør i Danmark, Gints Jegermanis, Sønderborgs ProjectZero. Anledningen er ambassadørens ønske om at inspirere Letland af best practice danske klimaløsninger, herunder Sønderborgs ProjectZero. 

Sønderborg vil være frikommune på klima, energi og læring
Når fristen i dag, den 9. marts, udløber for at søge om blive frikommune i en forsøgsperiode, er Sønderborg blandt ansøgerne. Det ventes, at mange kommuner vil søge om lov til at udfordre systemer og regler.
Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har indbudt til at deltage i forsøget, og der udvælges fem kommuner. 

House of Science samarbejde ml. Hørup Centralskole og BC Syd
I januar 2011 var 25 handelsgymnasie-elever fra Business College Syd på besøg på Hørup Centralskole i forbindelse med samarbejde i innovation og markedsføring. Hørup Centralskole havde lavet en udstilling af 19 prototyper, der var resultatet af en uges arbejde med at være innovative og opfinde produkter, hvor solceller indgik.
 
Borgermøde om solceller igen en stor succes
Inspireret af succesen med borgermøder om solceller i Sønderborg afholdte ProjectZero sammen med partnerne i SUNRISE PV tirsdag d. 8. marts endnu et borgermøde i Esbjerg. 

Inspirationstur til FRILAND
Sønderborgs landdistrikter inspireres af FRILANDs tankesæt. Dette er udgangspunktet, når Landdistriktsudvalget og ZERObolig inviterer på inspirationstur til Friland på Djursland den 26. marts. Friland er en alternativ landsby med gældsfri selvbyggede og miljøvenlige huse, hvor beboerne eksperimenterer og viser nye veje for, hvordan man kan leve sit liv på en sund og miljørigtig måde. 

Velkommen tilbage til Louise Johnsen
Efter et års barselsorlov, er Louise Johnsen tilbage hos ProjectZero som projektleder. Louise har tidligere været projektleder på borgerinddragelse og var bl.a. ansvarlig for ProjectZeros succesfulde ZEROfamile program, som i 2009 viste nye veje til involvering af områdets borgere i at spare på energien. Louises fremadrettede fokus vil fortsat være borgerinvolvering, men nu i større skala og i tilknytning til boligen og transporten.
 
ZERObolig støtter op om Go’’ Energi kampagne
I dag starter en kæmpe energisparekampagne til 36 mio. kroner. Det er Go’’ Energi, Center for Energibesparelser, der er partner med ZERObolig, som står bag kampagnen. Formålet er at oplyse om mulighederne for energirenovering i private boliger og gøre det nemt at komme i gang. ZERObolig støtter op om kampagnen i Sønderborg-området
 
Håndværkere – nye energivejledere
Ved EUC Syd i Sønderborg er der uddannet et nyt hold energivejledere inden for klimaskærm, som alle er klar til at vejlede boligejerne om energibesparelser og de nyeste energiløsninger. 

Sønderborg satser på geotermi og biogasanlæg
Varmt vand hentet op fra undergrunden og to store biogasanlæg er trumfkortene, når varmeforsyningen i Sønderborg i løbet af få år bliver næsten CO2-neutral. Hermed er Sønderborgs ProjectZero vision godt på vej til at blive en realitet. Det sker i tæt samarbejde med lokale aktører og bakkes op af regeringens oplæg til Energistrategi 2050.
 

Nyheder 2. marts 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

ProjectZero hilser regeringens Energistrategi 2050 velkommen
Regeringen præsenterede torsdag sin ’’’’Energistrategi 2050’’’’, som beskriver, hvordan Danmark bliver uafhængig af kul, olie og gas i 2050 og markant reducerer udledningen af drivhusgasser. ProjectZero hilser regeringsudspillet velkomment og håber, at der kan skabes en bred politisk opbakning til strategiens gennemførelse. Især glæder vi os over, at der nu er fokus på de kystnære havvindmøller, som er en vigtig del af ProjectZeros masterplan. Fokus på energirigtig renovering er helt i ZEROboligs ånd og udfasningen af oliefyrene i 2017 sender også et kraftigt signal til Sønderborg-områdets ca. 3.500 oliefyrsejere om at tilslutte sig fjernvarme alternativt anskaffe sig en varmepumpe. Varmepumpen er den rette løsning for de ca. 2.500 oliefyrsejere, som bor på landet.

En femten år gammel køkkendrøm
Kort efter at Ulla og Mogens Dinsen flyttede ind i deres hus i Vester Sottrup, besluttede de, at en dag ville de have et nyt køkken. Det har de fået i dag, og det er blevet rigtig lyst. Det gamle køkken fik ikke lov at stå ret længe, efter at Ulla og Mogens Dinsen i 1995 havde overtaget deres hus fra 1979 på Højlund i Vester Sottrup. Snart efter gik Mogens i gang med at skille det ad og bygge et nyt og mere åbent køkken op.

Vindmøller skal stå ved motorveje
Vindmøller skal placeres tæt på motorvejene, så vi får samlet de tekniske anlæg og mindsker eventuelle gener for både natur og mennesker siger Danmarks Naturfredningsforening.

Skarp konkurrence til Alsion Bright Green Business Challenge
Der var skarp konkurrence til det sidste, men fredag d. 25. februar 2011 blev vinderen fundet i ProjectZeros og Mads Clausen Instituttets Alsion Bright Green Business Challenge 2011.

Sønderborg vært for nyt europæisk klima-læringsprojekt
Tirsdag/onsdag den 1. og 2. marts 2011 indleder 4 europæiske regioner deres fælles arbejde med at skabe nye effektive klimalæringsmetoder i undervisningen – fra vuggestue til PhD. Projektets opstartmøde afholdes på Alsion og har deltagere fra Italien, Spanien, Slovenien og Danmark. Sønderborgs House of Science koncept vil blive præsenteret sammen med Sønderborgs øvrige klimaindsatser.

Hjælp med at slukke gadelyset
Gadelyset er kommet for at blive. Gadelys giver tryghed, når vi bevæger os rundt i byerne, og når børnene cykler af sted for at besøge venner eller deltage i fritidsaktiviteter. På den anden side er der nok et sted eller to, hvor man godt kunne slukke hver anden gadelampe eller helt slukke for lyset – enten om aftenen eller om natten.
Sønderborg Kommune har 16.900 gadelamper. De er tændt 4.200 timer om året og bruger fem mio. kWh (kilowatttimer) årligt. Det er da en slat. Unødvendige kilowatttimer koster penge, bidrager til CO2-udledningen og de globale klimaforandringer. Derfor skal gadelyset kun være tændt der, hvor der er brug for det. Sønderborg Kommune vil gerne have din hjælp til at finde de steder og gader, hvor gadelyset brænder til ingen verdens nytte, og sågar medvirker til en unødig belastning af det globale klima. 
 

Nyheder 23. februar 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Undervisningsministeren på besøg i Sønderborg
Undervisningsminister Tina Nedergaard besøgte mandag den 21. februar 2011 Sønderborg for på egen hånd at orientere sig om Sønderborg-områdets fokus på klima, bæredygtighed og innovation i læringen. Besøget blev indledt i Alsion, hvor både ProjectZero og House of Science medvirkede og fortalte om det bredt forankrede engagement i bestræbelserne på at gøre Sønderborg til Europas første CO2-neutrale område i 2029. 
   
Alsion Bright Green Business Challenge godt i gang!
Torsdag d. 17. februar 2011 startede ProjectZeros og Mads Clausen Instituttets første årlige Alsion Bright Green Business Challenge, hvor studerende fra instituttet bruger deres evner i en konkurrence om hvem der kan skabe den bedste ”Bright Green Business idé”.

Regeringen lancerer torsdag Energistrategi 2050
Regeringen præsenterer torsdag d. 24. februar 2011 sin strategi for, hvordan Danmark skal blive uafhængig af fossile brændsler.

Energirigtige boliger i Vollerup
Sønderborg Andelsboligforening inviterer til Informationsmøde om ENERGIRIGTIGE BOLIGER I VOLLERUP torsdag d. 24. feb. 2011 kl. 17.00 på Bygtoften 2, Sønderborg.

Læs om BR10 på bygningsreglement.dk
Erhvervs- & Byggestyrelsen har samlet en omfattende dokumentation og vejledning om det nye bygningsregulativ BR10 på følgende hjemmeside, som har interesse for både håndværkere og rådgivere.
 
ProjectZero byder sig til i byens bedste udstillingsvindue
I det næste års tid vil ProjectZero byde velkommen til Alsion og inspirere besøgende, hvad enten man er borger eller virksomhed, til at gøre en indsats for klimaet og skabe vækst og grønne jobs.
 
Sådan får Danmark og Sønderborg flere varmepumper
Dansk Energi har netop offentliggjort deres anbefalinger til en styrket indsats for varmepumper som erstatning for oliefyr. 
ProjectZero hilser anbefalingerne velkomne, idet varmepumper sammen med grøn fjernvarme udgør rygraden i Sønderborg-områdets fremtidige varmeforsyning. Grøn Fjernvarme i byer med fjernvarme og intelligente varmepumper på landet. Ifølge ProjectZeros analyser er der et potentiale for ca. 12.000 varmepumper over de næste knap 20 år, heraf udgør udskiftning af oliefyr ca. 2.500 boligejere, som allerede er bekendte med varmepumper gennem ProjectZeros rundringning i efteråret 2010  
 
Nu også energivejledere inden for el og vvs
Det første energivejlederkursus med fokus på installationer, det vil sige el og vvs, er netop gennemført på EUC Syd i Sønderborg. Dermed har i alt 30 medarbejdere fra 27 virksomheder alene her i området gennemført kurset Energivejleder Installation eller Energivejleder Klimaskærm. Yderligere 13 medarbejdere fra 11 virksomheder i området er allerede tilmeldt kommende energivejlederkurser.
 
WWF: Hele verden kan blive fri for fossile brændsler inden 2050
WWF har i dag lanceret The Energy Report. Det opsigtsvækkende budskab er, at hele verden kan blive fri for fossile brændsler inden 2050. Fra Kina over Brasilien til USA og Europa. Det kan lade sig gøre selv i en tid, hvor verdens energiforbrug og transport er stigende. Hvor 1,4 milliarder mennesker stadig ikke har adgang til en stabil energiforsyning. Og hvor 2,7 milliarder stadig bruger ubæredygtige energiformer såsom brænde og trækul. 

Obama sætter fokus på energirenovering i USA
Præsident Obama præsenterede forleden sin amerikanske pendant til Sønderborgs ZERObolig-projekt. Ved at skifte vinduer og isolere boligerne skaber USA nye grønne jobs. Læs nedenfor om Obamas Better Building Initiative og se hans 4 minutters tale.
   
6 Sønderborg arkitekter træder nu aktivt ind i ZERObolig-projektet
6 Sønderborg-arkitekter bliver samarbejdspartnere for ZERObolig i forbindelse med udarbejdelse af nyt inspirationskatalog, som skal vise de gode eksempler på hvordan modernisering af områdets boliger kan gå hånd i hånd med energibesparelser.

Broager Sparekasse introducerer ZERObolig-lån til energirenovering
I bestræbelserne på at være med til at gøre den eksisterende boligmasse mere energivenlig introducerer Broager Sparekasse nu en ny lånetype – ZERObolig-lån, som understøtter ProjectZeros ZERObolig intitiativ. Det er et resultat af pengeinstituttets tætte samarbejde med ProjectZero, hvis mål er at gøre Sønderborg-området CO2-neutral i 2029.
   
 
GRATIS hjælp til at forbedre dit hus?
Har du et parcelhus, en murermestervilla eller et stuehus og har lyst til at renovere det, så kan vi hjælpe dig gratis. Til gengæld vil vi gerne bruge dit hus i et inspirationskatalog.
 
Elbiler kan skabe masser af arbejdspladser
De danske bilimportører ser ud til at have gjort at godt stykke arbejde. Omkring 2.000 af de 6.000 nye elbiler, der lyd- og forureningsfrit kommer til at indtage de europæiske veje i år, går til Danmark. Det viser en rundspørge foretaget af Dansk Elbil Alliance.
Fra 2013 kan vi få stort set alle de elbiler, vi efterspørger. Tilgangen af elbiler direkte fra fabrikker i og uden for Europa giver Danmark en unik chance for at skabe et toptunet innovativt miljø – og dermed tusindvis af højteknologiske arbejdspladser.


 

Nyheder 2. februar 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Klima- & Energiministeren besøgte Sønderborgs ProjectZero
Mandag den 31. januar besøgte Klima- & Energiminister Lykke Friis ProjectZero for at blive opdateret på projektets status og aktuelle udfordringer. Besøget startede på LINAK, Danmarks grønne fabrik, hvor direktør Bent Jensen bød velkommen og fortalte om LINAK´s indsats for at reducere energianvendelsen samt opstilling af Danmarks største solcelle-part, vindmølle og grøn fjernvarme. På mødet diskuteres ligeledes behovet for et lovgrundlag for opstilling af den kystnære havvindmøllepark ud for Lavensby. 

Landbruget som Energileverandør
Landbruget i Danmark går nye tider i møde og spiller en potentiel vigtig rolle i fremtidens energisystem, både som aftager og leverandør. Derfor afholdte LandboSyd og Bioenergi Syd Mandag d. 31. januar stormøde med deltagelse af Klima- og Energiminister Lykke Friis og Ellen Trane Nørby, MF (V) om flis, halm og biogas.
 
Mere varme for færre penge
Elin og Kaj Oechsler har fået meget mere varme i deres store ejendom lidt uden for Gråsten, og samtidig er deres varmeregning næsten halveret. Familien Oechsler er nemlig en blandt mange, som har valgt at skifte det gamle oliefyr ud med et moderne jordvarmeanlæg. 
  
Skrot dit oliefyr med tilskud
Siden marts 2010 har staten ydet støtte til skrotning af oliefyr. Rigtig mange har allerede søgt og fået tilskud, men der er penge til endnu flere. 

Isolér huset og sænk varmeregningen
Når du efterisolerer din bolig, forbedrer du indeklimaet og sænker din varmeregning. Her kan du se, hvad du bør overveje og holde øje med, når du påtænker at energifordbedre din bolig. 

En ære at booste ProjectZero
Direktør og virksomhedsejer Bent Jensen, Linak betragter ProjectZero som et fantastisk udviklings- og brandingsprojekt for hele Sønderborg-området. Det fortalte han i et indlæg i den Klimaguide, som Lokal-Bladet Budstikken udgav mellem jul og nytår i samarbejde med ProjectZero.
 
Et nyt ProjectZero demonstrationsprojekt er født
Lørdag den 29. januar 2011 blev der taget første spadestik til den nye Produktionshøjskole på Grundtvigsalle, som sætter bæredygtighed øverst på agendaen og bygger den nye skole i energi+ standarden, således at den får et overskud af energi – efter helt samme principper som SIB ZERO+ huset. 
 

Nyheder 26. januar 2011
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Klima- & Energiministeren besøger Sønderborgs ProjectZero
Mandag den 31. januar 2011 besøger Klima- & Energiminister Lykke Friis Sønderborgs ProjectZero for at blive opdateret på projektet og dets udfordringer.
Besøget starter på LINAK, hvor direktør Bent Jensen vil orientere om virksomhedens indsats for at blive en 100% grøn virksomhed; en indsatsplan som bl.a. omfatter Danmarks pt største solcellepark, opstilling af egen vindmølle tæt på fabrikken samt grøn fjernvarme. I Fynshav besøges Diamanten/Fryndesholm-hallen, som demonstrerer best practice for energirenovering af en mere end 30 år gammel sporthal. Besøget slutter med en status på energiproduktionen i SIB ZERO+ huset.

Nyt ZEROtourism og ZEROcompany hold godt på vej!
Tirsdag d. 25. januar startede ProjectZero et nyt hold Klimaledelse ved EUC Syd. I denne omgang deltager flere virksomheder fra det nye ZEROtourism initiativ der udvikler og fremmer grøn turisme i Sønderborg-området.
 
Den nye Produktionshøjskole
Inviterer til 1. spadestik lørdag den 29. januar kl. 11 til Danmarks første energi+ skole, der producerer mere energi end den selv forbruger. 
 
Lokale firmaer hopper med på den grønne bølge
En række virksomheder i Sønderborg har meldt sig under ZEROcompany’s faner. Det er virksomheder, der aktivt arbejder for at gøre Sønderborg CO2-neutralt i 2029. En af de nyeste virksomheder i projektet er Thybo Køleteknik.

Bonnesen gør status
I godt et år har en Danfoss varmepumpe sørget for varmen hos familien Bonnesen på Kær. Nu skal regnskabet gøres op. Har det lønnet sig for Agnete og Tom at skifte deres gamle oliefyr ud med et jordvarmeanlæg?
 
Menneskehedens største udfordring i nyere tid
Formand for ProjectZero, Peter Clausen fortæller her, hvor vigtigt det er at modvirke klimaforandringerne. Indlægget blev første gang bragt i den klimaguide, som Lokal-Bladet Budstikken i samarbejde ProjectZero bragte mellem jul og nytår. 
 
Se oversigten over Sønderborg-områdets 37 energivejledere
Tirsdag den 25. januar starter 20 håndværkere på det 3 dages energivejlederkursus på EUC Syd i Sønderborg. Ugens fuldtegnede kursus er fokuseret på klimaskærmen og henvender sig derfor mest til tømrer, snedker og murerfagene. Er man VVS-installatør eller elektriker er der stadig få ledige pladser på energivejleder-kurset den 8 – 10. februar, som har fokus på installationer. I marts 2011 gennemføres nye kurser i både klimaskærm og installationer. Kontakt Lisbeth Danielsen på EUC Syd, telefon 5131-5530, for mere information og tilmelding
 
ZERObolig får husejerne til at energirenovere
Det sker ved en bred indsats fra Sønderborg-områdets mange lokale aktører, der har givet hinanden håndslag på, at området skal være CO2-neutralt senest i 2029. Og så er der opbakning til vores planer om kystnære havvindmøller.

Test en elbil i tre måneder – tilmeld dig allerede nu
Inden længe kan du, måske sammen med din familie, blive en af 80 borgere i Sønderborg Kommune, der som testpiloter får mulighed for at afprøve en elbil i tre måneder. Eneste krav er, at du skal dele dine erfaringer med andre.
Sønderborg Kommune har indgået en aftale med elbiloperatøren ChoosEV om at deltage i et to-årigt projekt under navnet Test-En-Elbil. I løbet af de to år kan kommunens borgere kvit og frit låne 10 elbiler i tre måneder ad gangen. I alt 80 familier får muligheden for at blive testpiloter. Som ”tak for lån” skal familierne blot selv betale for strømmen, svare på enkelte spørgeskemaer, og generelt dele ud af deres nyvundne erfaringer med elbilen.

Landdagspræsident hørte om Sønderborgs ProjectZero
Landdagspræsidenten for Slesvig-Holstein, Torsten Geerdts, besøgte torsdag den 20. januar Sønderborg for at give sin fulde opbakning til Sønderborgs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Samtidig benyttede Torsten Geerdts besøget til at blive opdateret med byens øvrige ledestjerner: GEHRY havneprojektet, SDU/Alsion samt ProjectZero.

Danfoss går aktivt ind i samarbejdet med kinesiske Baoding
I oktober 2010 besøgte en delegation fra den kinesiske by Baoding sammen med repræsentanter fra WWF Verdensnaturfonden Sønderborg og indgik en samarbejdsaftale, som åbner op for vidensdeling og samarbejde mellem de 2 byer samt deres virksomheder.
På baggrund af bl.a. denne rammesætning kunne Danfoss i sidste uge underskrive en samarbejdsaftale med Baodings borgmester Ma Yufeng, som også ledede delegationsrejsen i oktober 2010. Det nye samarbejde skal bl.a. afprøve nye fjernvarmeløsninger i både offentlige bygninger og private boliger.

Bliv sponsor for test-en-elbil i Sønderborg
TestEnElbil.dk er et landsdækkende forsøg, der giver et realistisk billede af elbilens muligheder i danskernes dagligdag. Hvad er det for en plads elbilen skal have på vejene, på elnettet og i folks bevidsthed?
I alt får 30 danske kommuner hver 10 elbiler i 2 år. De unikke data der indsamles via projektet, skal danne fundamentet for elbilens fremtid i Danmark.
Inden elbilerne kommer på vejene i Sønderborg-området, er der brug for en håndfuld lokale sponsorer. Som lokalsponsor får man mulighed for at styrke sit brand overfor kommunens borgere og samtidig mulighed for at styrke sit image som en grøn og miljøbevidst
virksomhed, der tør tænke innovativt og være med til at gå forrest.

Faaborg-Midtfyn kommune besøger Sønderborg
Fredag d. 21. januar tog borgmester Aase Nygaard og repræsentanter fra Sønderborg kommune imod gæster fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Teknik og Miljøudvalget fra kommunen besøgte Sønderborg for blandt andet at diskutere mulighederne for en fast forbindelse mellem Als og Fyn.

Husk indeklimaet når du isolerer
Morten Vestergaard ved, hvor vigtigt det er at tænke indeklima, når der skal isoleres. En større ombygning med alle mulige klimarigtige tiltag viste sig at gå ud over indekliamet. Men et genvindingsanlæg løste problemet – ovenikøbet på en økonomisk fornuftig måde.

Nyheder 19. januar 2011:
(læs mere ved at trykke på overskriften)

SYD ENERGI og Danfoss i million-investering i universitet og grønne arbejdspladser
Syd Energi og Danfoss er gået sammen og investerer til sammen 16 mio. kr. i et nyt energicenter på Syddansk Universitet. Det nye center kommer til at hedde Syddansk Energicenter, og centeret bliver til virkelighed på grundlag af en donation på 9,5 mio. kr. fra SYD ENERGI og 6,5 mio. kr. fra Danfoss Fonden.

House of Science bygger bro mellem folkeskolen og ungdomsuddannelserne
Hørup Centralskole har i efteråret haft en innovationsuge med fokus på solcelleprodukter, og disse modeller vil torsdag den 20. januar indgå i en udstilling på skolen. Produkterne vil blive bedømt af en klasse fra Handelsgymnasiet på Business College Syd, som vil udvælge 6-8 produkter og efterfølgende lave reklame for disse, samt udarbejde en fælles præsentationsfilm af de udvalgte produkter. 

ZERObolig – masser af succes….
ZERObolig projektet har tiltrukket stor interesse fra Sønderborg-områdets boligejere og håndværkere. Næsten 100 boligejere har haft besøg af ZEROboligs energivejleder Charlie Lemtorp, som kan fortælle at rigtig mange vælger at gå videre med håndværkertilbud og efterfølgende igangsætter arbejdet. Dette gælder især isolering, nye energivinduer og varmepumper. 

Landsdækkende kampagne bakker op om ZERObolig-projektet
Center for Energibesparelser – det tidligere Elsparefonden – igangsætter den 1. marts 2011 en omfattende indsats for at få boligejerne til at energirenovere deres boliger. Kampagnebudgettet er på 36 mio kroner, det største budget anvendt nogensinde på energispareindsats. Budskabet skal bl.a. eksponeres på landdækkende tv og bannere.

Bankerne elsker energirenovering
Lånemarkedet er ikke fastfrosset. Pengeinstitutterne låner meget gerne ud til boligejere med energisparetanker.
  
Charlie er fuld af gode idéer
Lige nu kan 650 boligejere i Sønderborg Kommune få god og gratis energivejledning. Hvis du kunne tænke dig at bo billigere, bedre og mere klimaklogt, er et besøg af Charlie fra ZERObolig en god start.
  
EUC Syd gør håndværkere grønnere
Der stilles krav til håndværkerne om hele tiden at være opdaterede med den nyeste viden om energieffektiviseringer. Derfor vælger mange en tur på skolebænken hos EUC Syd, der selv er i gang med en større renovering af afdelingen i Sønderborg – naturligvis med stor fokus på energiforbedringer. 
  
Aase Nyegaard: Bedre klima og grønne jobs med ProjectZero
Sådan skrev borgmester Aase Nyegaard i sit forord til den klima- og energiguide, der udkom i Lokal-Bladet Budstikken mellem jul og nytår.
  

Nyheder den 12. januar 2011:
(læs mere ved at trykke på overskriften)

Vi VIL landbruget!
Et flot fremmøde samt en løsningsorienteret debat, som “ville landbruget”, prægede mødet på EUC Syd i Aabenraa den 10. januar 2011 indkaldt af LandboSyd og borgmestrene fra Sønderborg og Aabenraa.
Landbruget skal drives rationalt med stor respekt for kvalitet, miljø og dyrevelfærd. Landbruget skal sikres de bedst mulige rammevilkår og respekten for hvervet skal genskabes.
 
Fremtidens byer er bæredygtige
En by med lavt energiforbrug kan sagtens være den bedste by at bo i konkluderer byplan-konference om bæredygtige byer. Tætte og levende byer er bæredygtige. Hvis man gør byen tæt og levende og god for mennesker at være i, bliver den også tryg og sund og bæredygtig. Energiforbruget er lavt i sådan en by. Slut med forblæste pladser og biler overalt, siger byplanlæggeren.
  
Skærpede energikrav kræver nye kompetencer i byggefaget
Energikravene for nye bygninger og renoveringer vil blive strammet kraftigt de kommende år. Ny rapport kommer med anbefalinger til, hvordan uddannelserne kan styrkes, så de imødekommer fremtidens krav. Hovedkonklusionen er, at der allerede i dag sker meget på området, men at der er ”huller” og mangler overblik over uddannelsestilbuddene.
  
Godt nyt fra Klimakorpset: Medarbejderne sparer!
Torsdag får alle på Servodan lagkage, men det er ikke en fødselsdag der fejres. Der fejres i stedet at Servodan med stor hjælp fra virksomhedens medarbejdere og deres specielle Klimakorps har reduceret deres elforbrug væsentligt. 
http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1685-2153pr-110-973-75724083 Læs mere om Servodan her
 
Hør Radio Als interview om ZEROtourism
Fredag d. 7. januar 2011 bragte Radio Als et interview med ProjectZeros Christian Eriksen om Sønderborg-områdets nye satsning på grøn turisme. 
  
Grøn fjernvarme på vej
Målet er grøn fjernvarme til flest muligt. Derfor skal fjernvarmenettet udvides, og andelen af vedvarende energi øges. 
 
Gode råd om køb af fladskærm
Der er ikke kun penge at spare på udsalgs-prisen for en ny fladskærm. El-forbruget betyder mindst lige så meget!
  
Nyt køkken gav blod på tanden
Poul og Helle Hansen blev så tilfredse med deres nye køkken, at de besluttede også at give resten af huset en omgang.

Læs ZERObolig klimaguiden på nettet
ProjectZero og Lokal-Bladet Budstikken udsendte i uge 52/2010 i samarbejde en klimaguide, som skal inspirere boligejerne til at igangsætte energirigtige renoveringstiltag af deres boliger. Målet er at spare på energien, spare penge og fremtidssikre boligerne ved at rykke dem op i bedre energiklasser.
 

Problemer med at læse nyhedsbrevet?
Har du problemer med at læse nyhedsbrevet eller har du kommentarer til indholdet så send venligst din kommentar til http://www.projectzero.dk/news.aspx?id=1711-2153pr-112-973-75724083 vibeke.bonefeld@projectzero.dk
http://www.projectzero.dk/page12.aspxFrameld