Hot og godt: Solfanger til udendørs bruser .. af 200 øldåser

Lørdag, den 26. marts tager Landdistriktsudvalget, Landsbyforum, Teknik & Miljø-udvalget samt ZERObolig på inspirationstur til Friland. Som optakt til turen, kommer her opskriften på en udendørs solfanger – lavet af øldåser…

Man tager ca. 200 øldåser, en brugt varmtvands-beholder, et par tomme olietønder, nogle rør og fittings. Så har man ingredienserne til en solfanger, der kan forsyne frilandsbrusekabinen med varmt vand i sommerhalvåret.

På Friland havde vi læst en lille artikel om den pensionerede smed, Ernst Drastrup fra Himmerland. Ernst har opfundet en måde at nyttiggøre tomme øldåser på. Man spidder dåserne med et kort spyd af 12 mm rundjern, derefter lægges dåsen i en form og bankes flad med en stor hammer. Man trækker så spyddet ud af den flade dåse, og nu er den klar til at sætte på et kobberrør. Når alle dåser er mast flade og trukket på rør, skal rørene i princippet bare forbindes indbyrdes og med varmtvandsbeholderen, og hele systemet fyldes op med vand.

Varmtvandsbeholderen skal være en såkaldt kappebeholder, som består af en indre beholder med vandværksvand. Omkring denne beholder ligger kappen, der forsynes med varmt vand fra solfangeren. Der er altså tale om to adskilte vandsystemer, hvor varmen overføres fra solfangersystemet til brugsvandssystemet i varmtvandsbeholderen.

Det er smartest at få vandet til at cirkulere selv, så kan man spare en pumpe og tilslutning af elektricitet. Det kræver blot, at man udnytter den naturlov, der siger at varmt vand stiger opad. Varmtvandsbeholderen skal altså placeres over solfangeren, og rørene i solfangeren skal forbindes, så det varme vand hele tiden har mulighed for at komme op. Det varme vand fra solfangeren tilsluttes toppen af varmtvandsbeholderen, her vil det blive kølet ned af koldt vand fra vandværket. Det afkølede vand vil derfor synke til bunds i kappen og derfra returnere til bunden af solfangeren, for så at blive varmet op, stige opad – og på denne måde cirkulere af sig selv.

Inde i solfangeren lægges to vandrette fordelerrør, et i toppen og et i bunden. Disse fordelerrør forbindes af rørene, hvorpå de flade øldåser sidder. Øldåserne er af aluminium og har en god varmeledningsevne, men for at de skal optage mest mulig varme fra solen males de matsorte. Solfangeren laves i en trækasse, der dækkes med en termoplade af polycarbonat.

Solfangeren på Friland er konstrueret, så den kan drejes i forhold til solens vandring i dagens løb. Vi har placeret varmtvandsbeholderen i et tårn af to gamle olietønder, der kan drejes på en drejeskive. Solfangeren hænger på siden af tårnet i en vinkel på ca. 45 grader og hviler desuden på to hjul, der kan køre på en flisegang lagt i en halvcirkel. Hele arrangementet kan nu drejes mellem øst, syd og vest. I praksis vil det være noget med at flytte solfangeren et par gange i dagens løb, og efter det sidste bad om aftenen at køre den i stilling mod øst, så den er klar til at fange morgensolen.

Skrevet af: Jens Peter Mølgaard

Læs også her.