Roadshow var en stor succes

“Kan man isolere gasbeton udefra? Hvor langt må man lægge jordvarmen væk fra huset? Kan jeg skifte de gamle ruder ud i stedet for hele vinduet? Er solceller en god idé hjemme hos mig? Hvad skal der til,  for at vores landsby bliver CO2-neutral?”

80  interesserede borgere var mødt op til aftenarrangementet med fokus på energi på Gråsten Landbrugsskole ,  onsdag den 15. juni.

Landdistrikterne i Sønderborg og ProjectZero var initiativtagerne til arrangementet, hvor der blev budt på aftensmad, ringridning på segway og mulighed for at køre elbil.

ZEROboligs energirådgiver Charlie Lemtorp Sloth og Sussie Mærsk fra SE gav tips til, hvor man som borger kan tjekke sin egen bolig og finde de steder ,  hvor varmen siver ud til  stor glæde for fuglene. Og tips til at finde husets strømtyve dér ,  hvor elforbruget er alt for højt.  Thomas Hansen fra Broager Sparekasse gav eksempler på, hvorledes man kan finde penge til sine investeringer, så det bliver en god forretning for både pengepungen og miljøet.

Deltagernes egne ønsker
Aftenens sidste del af programmet foregik i mindre grupper, hvor deltagerne kunne få langt mere information  om netop dét emne indenfor energirenovering, de ønskede at blive klogere på :

• Energirenovering i eget hjem
• Varmepumper & solvarme
• Solceller
• CO2-neutral landsby – hvad skal der til?

Humøret var højt og ørerne stod på stilke i alle grupper, imens alle former for energirenovering, solcelleanlæg og varmepumper blev diskuteret. Diskussionslysten var høj og erfaringsudvekslingen nyttig ved alle borde. Hver gruppe havde en fagmand for bordenden, der kunne supplere med faktuelle oplysninger.  Som en ekstra bonus kunne man få de sidste nye informationer om det aktuelle håndværkerfradrag hos ZEROboligs Casper Mikkelsen.

Susann Lindinger var mødt op på landbrugsskolen for at høre mere om solceller.  Hun fortæller – “Det var en interessant aften, hvor vi er blevet langt mere kloge på, hvordan vi skal tage fat på energirenoveringen derhjemme. Det var rart at få sat tingene i perspektiv og høre andres erfaringer i solcellegruppen. Vi har allerede indhentet tilbud på 40 m2 solcelleanlæg på taget og går i gang snarest med renoveringen”.

Gjorde det en forskel?
Landdistriktsudvalget slipper ikke deltagerne helt. I sensommeren følger udvalget op på hvordan det egentlig er gået med energi-renoveringerne siden roadshowet, måske har deltagerne allerede sat projekter i gang. Og gjorde det en forskel for den enkelte at have deltaget i energi-arrangementet, inden man kaster sig ud i de store investeringer?

Et par af grupperne mødes igen for at grave sig dybere ned i de valgte emner, mens andre kan følge med på landsbylaugenes egen hjemmeside www.sonderborgkom.dk. I sommerens løb vil man på denne side kunne følge med det videre arbejde med energirenoveringerne i landdistrikterne.

Landdistriktsudvalget hjælper med at gøre det lettere at træffe det rigtige valg ved energirenoveringer for borgerne i landdistrikterne i Sønderborg.