Fremmedart der rykker – rokade uge 41

Kunstoplevelse i Holm

Efter mit ophold i Sverige kom jeg i begyndelsen af oktober hjem til Holm og så med det samme, at der stod noget nyt ved indkørslen til byen: Særligt opsigtsvækkende virkede det ikke; men det havde i hvert fald ikke stået der før! Måske havde nogen læsset noget byggemateriale af, tænkte jeg først, men da jeg så et lille skilt foran tingesten, blev jeg klar over, at Sønderborg kommune – efter flere års pause – havde begavet os med et nyt kunstværk!

Værket passer i materiale og farver godt ind i vores landsbys efterårsagtige farvesætning, så godt at man nemt kan overse det: mørkegrå, og på størrelse med et havebord, værket og kunstneren dog lidt kraftigere i opbygning. Og rigtigt nok har kunstneren tænkt på et bord, et alterbord, et ”arkeologisk alterbord,” kalder Ulla Viotti sin skulptur. For at kunne læse værket og forstå kunstnerens hensigt kræver det, at man får lidt mere information, og det kan man få på skiltet ved siden af. Der kan man læse, at hun gerne arbejder med tegl fra Petersens teglværk, som
ligger ved Nybøl Nor. Denne svenske kunstner er altså tilknyttet vores egn. Og hvorfor taler man om ”arkeologiske teglsten”? Det skyldes nok, at de fremstilles i hånden, ligesom de gjorde for mere end 200 år siden.

Så Ulla Viottis ”arkeologiske alterbord” er en hyldest til den ældgamle
håndværkskunst.

Med disse verdenskendte teglsten har hun opbygget sit ”alterbord”. På den øverste plade ligger en rund natursten – og man kommer måske til at tænke på jordkloden og får en fornemmelse for jordens sårbarhed. Man kunne ønske sig at dette kunstværk stod på et lidt mere roligt sted, hvor man som betragter kunne få ro til at fordybe sig i dets budskab. Men af en eller anden grund står den altså i landsbyen, just der ved vejen. Hvis man nu ikke kommer til at opleve kunstværkets udstråling lige der, så kan man i hvert fald gå ind på nettet og læse mere om en
interessant kunstner, og se billeder af andre fantastisk spændende og store teglstensværker, som Ulla Viotti har skabt. Og så kan man også forstå, at hun har udstillinger og udsmykninger over hele verden.

Takket være Sønderborg Kommune har vi nu fået international kunst helt ud til lille Holm!

Melsene Laux

 

læs mere på: www.viotti.se

De øvrige skulpturer i projektet: FremmedArt der rykker, har ligeledes skiftet plads i uge 41 – læs mere her