Landsbybusser i Sønderborg kommune er landsbyernes bidrag til at nytænke mulighederne for en grønnere transport og mobilitet i landdistrikterne, der tager udgangspunkt i lokalsamfundene.
Projektet er funderet på stærke partnerskaber og baseret på ansvar og tillid. Dermed hjælper lokalsamfundet med at løse en samfundsøkonomiske udfordring med CO2-udslip, trængsel på vejnettet samt spild af tid og penge. De nye løsninger skal supplere de eksisterende transportformer og ruter, så der er mulighed for at gå fra 2 biler pr. husstand til 1 bil, hvis du bor på landet eller i en landsby.
Bag projektet står ”Mobilitetsforeningen”, der er en social, almennyttig forening, hvor medlemmerne er de 36 landsbylaug i kommunen. Foreningen står som projektejer af ”Kom-hinanden-ved”, der skaber mulighed for landsbybus-, delebilstjenester, samkørsel eller anden form for mobilitetsydelse og løsninger.
Projektet er støttet økonomisk med midler fra ”Landdistriktspuljen” under Bolig- og Planstyrelsen, LAG-Sønderborg Aabenraa samt medarbejdertimer fra Sekretariat for landdistrikter. Der arbejdes sideløbende på at etablere en delebank for alle landsbylaug i kommunen.