Landsbyforum og LAG Sønderborg Aabenraa inviterede til Folkemøde på Bornholm for bestyrelsesmedlemmer i landsbylaug i Sønderborg Kommune og LAG-bestyrelsen. 20 personer deltog.
Puljen til Borgerinitiativer har støttet kompetence forløbet, hvor demokratiforståelse, inspiration og netværksdannelse har højeste prioritet.
Lørdagens debat: “Fra tilskuer til deltager med indflydelse – lad ilden brænde“ foregik med støtte fra LAG Sønderborg Aabenraa.
På tur til Folkemødet 2024
af Karin Autzen på melodi: “Jeg en gård mig bygge vil”
Vi til Folkemøde ta’r,
og vi ”Ilden” med os har.
Os fra Sønderborg er vilde,
gerne samles vi til gilde.
Men ej alt er tant og fjas,
vi med regler har et mas.
Tændstikæsker fyldt med bud.
Vi de ”Goj Raj” sender ud.
Mange regler vi skal kende,
før en fest får de ej ende.
Telt skal synes. Hoppeborg
ekstra tjekket altså må.
Solskinsøen ta’r imod.
Sønderjylland vi forlod.
Bil og busser trofast kører,
vi har dygtige chauffører.
Et par gode dage får,
snakken lystigt blandt os går.
Når vi mødes siges mojn,
ta’r vi afsked siges mojn.
Nu et mojn fra mig skal lyde.
Folkemødet vil jeg nyde.
Tændstikæskerne er små
men et ”Gåt Raj” alle får.
Ved Folkemødet 2023 deltog 18 frivillige fordelt geografisk over hele kommunen samt 4 inviterede gæster og oplægsholdere. I teltet hos “Foreningen Als-Fyn broen” arrangerede Landsbyforum følgende debat fredag, den 16/6 kl. 11.30 – 12.30:
Landsbyernes stemmer
Landsbyernes og lokalsamfundenes stemmer arbejder for større indflydelse på den grønne omstilling og lige adgang og rettigheder til energiforsyning baseret på kontekst-afhængige løsninger i landdistrikterne (modsat: once-size-fits-all). Det handler især om at skabe en bevægelse i retning af en grøn og ”just transition”. Det vil sige mod en udvikling, der sikrer fremtiden i landsbyerne og lokalsamfundene, hvor borgerne har lige adgang til den grønne omstilling i forhold til f.eks. borgere i større byområder. Social bæredygtighed er et grundvilkår for at kunne arbejde med denne dagsorden.
Vores stemmer må lyde højt og tydelig, når borgere og samfund skal levere input til politikerne vedrørende de lokale udfordringerne, så politikerne bedre kan forstå og handle derefter.
Deltagere:
1. Ingebeth Clausen, Landsbyforum, Sønderborg
2. Tom Hartvig Nielsen, fmd. Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, Sønderborg
3. Jørgen Hammer, Bornholmsk sammenslutning af lokalsamfund
4. Klaus Hansen, LAG Bornholm
5. Lisbeth Iversen, Arendal, Norge
6. Camilla Björkander, Gotland, Sverige
7. Tyge Mortensen, Landsbyhøjskolen
Ordstyrer: Mads Wulff
Video-klip er på vej >>
Ved Folkemødet 2022 var tilmeldt 12 deltagere fra Svenstrup, Asserballe, Sottrupskov, Nybøl-Stenderup, Kværs-Tørsbøl-Snurom og Kettingskov samt udvalgsformanden for Bæredygtighed og Landdistrikter. Desværre blev selskabet ramt af sygdom, så deltagerantallet blev reduceret.
I teltet hos “Foreningen Als-Fyn broen” arrangerede Sønderborg og Haderslev flg. debat:
Grøn Mobilitet:
Presset for at finde grønne og sammenhængende mobilitetsløsninger er steget i tak med et øget fokus på mndre CO2 udslip, stigende brændstofpriser, kødannelser, større maskiner på de smalle veje i landdistrikterne. Der er flere enkeltstående tiltag, som bl.a. præsenteres i Sønderjylland i “halen på” Tour de France. F.eks. cykelfremme, landsbybusser og kør-mæ-bænke, med henblik på mere samkørsel. Hertil digitale løsninger for bevægelse i naturen. Hvordan kan vi tænke på tværs? Hvordan kommer vi videre? Verdensmål nr. 11 handler om bæredygtige byer og lokalsamfund!
Deltagere:
1. Hvordan får VM Mountain flere til at cykle? v. Carsten Leth Schmidt (S), Formand for Teknik- og Klimaudvalget og medlem af Økonomiudvalget
2. Hvordan aktiveres borger til at levere lokal viden til kortlægge ruter? v. Kim Kabelka (A), Næstformand for Teknik- og Klimaudvalget og medlem af Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget Haderslev Kommune
3. Hvad er grøn mobilitet og hvordan får vi borgerne med? Eksempler på landsbybusser, kør-mæ-bæne og deleudstyr ved Angela Coriand, Landsbyforum og Connie Skovbjerg, landdistriktskoordinator Sønderborg Kommune
4. Mads Vestergård fra Donkey Republic, et dansk delecykel firma, der i alt ydmyghed mener at cykler har en lang række fordele og svar på nogle af de problematikker man kan se i fremtiden byer.
Ordstyrer:
Tyge Mortensen, Landsbyhøjskolen
Årets Folkemøde på Bornholm bliver primært digitalt, da Coronasituationen gør, at der ikke må samles så mange mennesker som der plejer. Men der afholdes stadig debatter og vores samfund som helhed har mere end nogensinde før, brug for at mødes på tværs af alder, holdninger og bopæl.
Derfor inviterer landdistriktskoordinatorerne i Aabenraa, Sønderborg og Tønder til et højskoledøgn i bedste Folke-mødestemning. Vi inviterer til et døgn med debat, udveksling og videndeling. Vi skal se online-debatter fra Bornholm, have besøg af en ekstern oplægsholder der ved noget om landdistrikter og udvikling og ikke mindst så skal deltagerne udveksle erfaringer og lære af hinanden på kryds og tværs.
Pga. Corona-situationen blev Folkemødet 2020 aflyst. Der var ellers fuld hus med 15 deltagere fra ni landsbylaug (Svenstrup, Kettingskov, Kværs-Tørsbøl-Snurom, Sottrupskov, Tandslet, Fynshav, Nybøl-Stenderup, Smøl og Asserballe).
Sønderborg havde planlagt en workshop omkring frivillighed og social entreprenørskab, hvor deltagere fra MEDSAM projektet også ville deltage – dvs. personer fra bl.a. Arendal Kommune, Marselisborg-centret i Århus, Folkehøjskolen på Vestlandet m.fl. Men planerne udsættes til 2021.
Ved Folkemødet i 2019 deltog 13 frivillige fra syv landsbylaug (Svenstrup, Dynt-Skelde-Gammelgab, Asserballe, Kværs-Tørsbøl-Snurom, Sottrupskov, Elstrup, Nybøl-Stenderup) samt flere indlægsholdere / paneldeltagere.
I “Landdistrikternes Telt” deltog Sønderborg i / var arrangør af følgende debatter:
Ved Folkemødet i 2018 deltog 15 frivillige fra seks forskellige landsbylaug (Dynt-Skelde-Gammelgab, Smøl, Svenstrup, Sottrupskov, Kværs-Tørsbøl-Snurom, Elstrup) samt to personer fra Sekretariat for landdistrikter.
Sønderborg var endnu engang deltager i “Landdistrikternes Telt” sammen med en halv snes andre kommuner og organisationer samt Benefit4Retions som partner. Sønderborg deltog i en debat med Skive om “Klima”, Erik Lauritzen deltog i én af borgmester-debatterne.
Desuden var Sønderborg aktive i den grænseoverskridende debat, som Benefit4Regions arrangerede.
Kulisserne i teltet var efter konceptet i fødevareteltet ved SL2017, og der var stor synlighed omkring, hvorledes “Landsbybusserne indtager Folkemødet”.
Ved Folkemødet i 2017 deltog 17 frivillige fra ni forskellige landsbylaug (Nordals Landsbylaug PAK, Avnbøl-Ullerup, Nybøl-Stenderup, Sottrupskov, Kværs-Tørsbøl-Snurom, Svenstrup, Asserballe, Smøl og Dynt-Skelde-Gammelgab) samt to personer fra Sekretariat for landdistrikter.
Sønderborg var igen deltager i “Landdistrikternes Telt” med debatter om “Benefit4Regions” projektet, “Stedbundne ressourcer og lokale fødevarer som omdrejningspunkt for vækst og bæredygtig udvikling” samt deltager i én af borgmester-debatterne.
Medlemmer af Landdistriktsudvalget og Byrådet var også flittige gæster i teltet til udvalgte debatter.
Ved Folkemødet i 2016 deltog 12 frivillige fra seks forskellige landsbylaug (Nordals Landsbylaug PAK, Smøl, BIB, Svenstrup, Mommar og Asserballe) samt tre personer fra Sekretariat for landdistrikter.
Sønderborg var deltager i “Landdistrikternes Telt” med en debat om grænseoverskridende samarbejde og som deltager i én af borgmesterdebatterne. Fredag aften var Ann Posselt med fra Sønderborg som arrangør af “VM i Synnejysk”.