Tre folketingsudvalg på bæredygtig rundtur i Sønderborg

IMG_8402Det var et tætpakket program otte folketingspolitikere blev udsat for, da de mandag den 17. november besøgte Sønderborg. De kom for at få mere at vide om Sønderborgs energiambitioner og den lokale virkekraft i bl.a. landdistrikterne.

De otte politikere repræsenterede tre folketingsudvalg: By- og Boligudvalget, Energiudvalget og Udvalget for landdistrikter og Øer, og blandt dem var de lokale folketingsmedlemmer Ellen Thrane Nørby, Jesper Petersen og Eva Kjer Hansen.

Borgmester Erik Lauritzen bød gæsterne velkommen i den røde mødeboks på Alsion. Her fortalte han om ProjectZero, Byens Havn og landdistriktsarbejdet.

– For Sønderborg Kommune handler bæredygtighed om klima og miljø, men det handler også om social og geografisk bæredygtighed. Vi vil sikre, at det gode liv også kan leves i landdistrikterne og i de små landsbyer. Det vil I komme til at se og høre mere om på turen i dag, sagde Erik Lauritzen.

Så var det op i bussen og af sted på den helt store rundtur i Sønderborg Kommune. Peter Rathje fra ProjectZero var turguide og med på rundturen var også Frode Sørensen, formand for udvalget for teknik og miljø og Anders Brandt, formand for landdistriktsudvalget.

IMG_8406Energirenovering af udlejningsejendomme Første stop på turen var Jomfrustien i Sønderborg, hvor Claus Heise Østergaard fortalte om udfordringerne ved energirenovering af udlejningsejendomme. Det handler bl.a. om, at lave fjernvarmeudgifter og et relativt lavt huslejeniveau i Sønderborg gør det svært at finansiere energirenoveringer. Det vil ofte medføre huslejestigninger, som gør det sværere at udleje lejlighederne.

IMG_8511-001På EUC Syd fortalte vicedirektør Hans Lehmann om efteruddannelse af håndværkere til energivejledere via ZERObolig-programmet. Kjeld Søberg fra VVS Søberg fortalte om behovet for bedre samarbejde mellem håndværkere – for at kunne rådgive kunderne bedst muligt om energirenovering. På vej til Danfoss passerede bussen solfangeranlægget i Vollerup, der producerer grøn fjervarme, og Linak, hvor ejeren Bent Jensen har gjort det til en personlig hjertesag at gøre Linak selvforsynende med vedvarende energi.

Stærkt hjemmemarked er vigtigt for Danfoss På Danfoss fortalte divisonsdirektørerne Kim Christensen og Lars Tveen om det grønne potentiale ved at sikre bæredygtige løsninger til byernes grønne omstilling. De understregede, at et stærkt hjemmemarked for energirenoveringer og grøn fjernvarme er afgørende, når Danfoss markedsfører bæredygtige løsninger, der er afprøvet i praksis i stor skala. Det er et stærkt konkurrenceparameter på markederne i Asien, Rusland og USA.

IMG_8569Energirigtige rækkehus erstatter gamle boligblokke på Nordals Så gik turen til Nordals og Danbos energirenovering af almene boliger. Gamle og utidssvarende boligblokke er revet ned og erstattet af moderne og energirigtige rækkehuse, der er meget attraktive og efterspurgte.

 

IMG_8607På vej til Holm og Jollmands Gaard fortalte Anders Brandt, formand for landdistriktsudvalget, om arbejdet med at sikre det gode liv i landdistrikterne. Anders fortalte bl.a., at Sønderborg Kommune er ved at ansætte en forandringsagent, der skal understøtte iværksætteri og nye arbejdspladser i landdistrikterne. Han fortalte også om et projekt, hvor landsbyerne arbejder sammen om at levere noget af maden til de 40.000 spejdere, der i 2017 samles til Spejdernes Lejr på Kær Vestermark.

Bussen smuttede også forbi Dyvig Badehotel, hvor direktør Bent Larsen fortalte om stedets historie og arbejdet med en målrettet turismeindsats på Nordals, der skal sikre flere kunder til hotellet. Så gik turen sydover mod Diamanten i Fynshav. Undervejs samlede bussen Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle op, og hun fortalte om Skærtoft Mølle og bæredygtige fødevarer og nye madkoncepter.

IMG_8661En bid af Sønderjylland på Diamanten i Fynshav På Diamanten i Fynshav fortalte formanden Jørn Rørbæk om renoveringen af den gamle sportshal til et arkitektonisk monument med bæredygtig energiforsyning og udvikling af et nyt og energieffektivt ventilationssystem med varmegenvinding via naturlig cirkulation.

Dagen og rundturen sluttede med ”En bid af Sønderjylland” på Diamanten (klik ind og se den digitale kogebog med filmklip og interviews fra producenter og madaktører). Marie-Louise Risgaard præsenterede det nye sønderjyske køkken med lokalt producerede tapas og lokal øl, vin og æblemost. Menuen stod bl.a. på solæg, røget ørred, kyllingeterrine og æbleflæsk. Råvarerne var sønderjyske fra bl.a. Lindegården, Naturmælk, Frydendal Ismejeri, Fuglsang bryggeri, Rønhave Slagteren, Hestehave Frugt, Skærtoft Mølle, Mjelsmark Gårdpakkeri, Gråsten Unghane og Holm Vineri a/s.

Nu skal vi hjem for at bearbejde de mange indtryk Jan Johansen, der var delegationsleder for de tre folketingsudvalg, takkede for en meget spændende tur til Sønderborg.

– I har nogle udfordringer, men også en stærk vilje og styrke til at tage udfordringerne op. I har rigtig meget at byde på, og I har også en særlig evne til at engagere ildsjælene og få borgerne med. Vi har fået rigtig mange indtryk, som vi nu skal hjem for at bearbejde i udvalgene, sagde Jan Johansen.

Frode Sørensen kvitterede for de rosende ord og sluttede af med at fortælle om et nyt initiativ – Det Sønderjyske Hus – der skal bruges til at markedsføre sønderjyske madspecialiteter og selvfølgelig også det sønderjyske kaffebord, som han beklagede, at der ikke var blevet plads til på dagens program.

– På den anden side, så er vi vist fyldt godt op med gode sønderjyske tapasbidder. Det sønderjyske kaffebord skal angribes på tom mave, ellers går det galt, fortalte Frode.

Jesper Petersen var meget tilfreds med rundvisningen.

– Vi har virkelig fået en på opleveren og god inspiration med til Christiansborg. Jeg har jo fulgt ProjectZero fra dets start, og jeg var glad for at andre politikere også kunne få syn for sagen. Når så mange forskellige aktører rykker på samme tid bliver Sønderborg-området et markant fyrtårn for en udvikling, der både er arbejdspladser og grøn fremtid i. Stor ros til alle, der var med til at fortælle om deres arbejde og give input til det politiske arbejde i Folketinget, sagde Jesper Petersen.  

Yderligere oplysninger hos Peter Rathje på tlf. 40 40 86 36.